U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Maquette DeBlokhuisPoort terug

De maquette van DeBlokhuisPoort is na vele jaren weer terug op de H-vleugel van het cultureel bedrijvencentrum DeBlokhuisPoort in Leeuwarden.

De maquette van "DeBlokhuisPoort" is een driedimensionaal model op schaal van het Huis van Bewaring te Leeuwarden. Bij de maquette wordt het verhaal van DeBlokhuisPoort verteld. De maquette is in 1984 gemaakt door een bewaarder en twee gedetineerden van de afdeling “Huisvlijt”, in het Huis van Bewaring Leeuwarden.

Vele sprekers hebben hun verhaal verteld bij de maquette, zoals Gerrit Fokkema die zijn verhaal vertelde over zijn bevrijding op 8 dec 1944 uit het Huis van Bewaring, Stephan Kraan die twaalf maanden in het Huis van Bewaring heeft gezeten als Totaalweigeraar en vele oud personeelsleden die hun ervaringen in het Huis van Bewaring vertelden aan de luisteraars.

De laatste twee jaar stond de maquette in de gevangenis PI Leeuwarden en was alleen zichtbaar voor het personeel. De maquette was steeds op reis, plaatsen als het voormalige Museum Blokhuispoort, Museum Burgum, Museum Heerenveen en in het depot van het Gevangenismuseum Veenhuizen. De reizen van de maquette zijn vastgelegd in een fotoalbum op de website: www.blokhuispoort.nl/zien-en-doen/maquette-blokhuispoort

De maquette is nu weer voor iedereen te zien op de H-vleugel in het Cultureel Bedrijvencentrum DeBlokhuisPoort, waar regelmatig het verhaal van DeBlokhuisPoort wordt verteld.

Meer informatie op blokhuispoort.nl

(foto: Stichting Blokhuispoort)

Discussieer mee