U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

MCL: inmiddels tien Brabantse coronapatiënten in ziekenhuis, drie aan de beademing

In het MCL liggen inmiddels tien Brabantse coronapatiënten, waarvan drie aan de beademing. Dat laat woordvoerder Frits Mostert weten. De Brabanders werden zondag en maandag naar Leeuwarden gebracht om de zuidelijke ziekenhuizen te ontlasten. 

Het MCL bepaalt de beste plek
Ambulances en intensive care's op wielen vervoerden de patiënten van Brabant naar Leeuwarden. Zeven patiënten, waaronder de drie aan de beademing, kwamen zondag binnen in het MCL. Drie anderen met het virus volgden maandag. Het ziekenhuis besliste zelf dat ze deze Brabanders opnam. Het MCL bepaalt namelijk voor Fryslân in welk ziekenhuis (MCL, Drachten, Heerenveen of Sneek, red.) een Brabantse coronapatiënt terechtkomt. “We kijken per keer wat het ziektebeeld en de zorgbehoefte is, daarna waar de patiënt het beste terecht kan en waar er ruimte is”, verklaart Mostert. Volgens de woordvoerder hangt het van de landelijke coördinatie af of er de komende tijd nog meer Brabantse patiënten naar Fryslân komen.

Ziekenhuis kan meer Brabantse patiënten aan

Het MCL is voorbereid op de komst van nog meer Brabanders met het virus onder de leden. “We hebben het aantal beademingsplaatsen op de ic (intensive care, red.) verhoogd van twintig naar 27 en het aantal bedden is opgeschroefd van 30 naar 42. Er zijn namelijk bedden bijgekomen op de afdeling voor obesitaspatiënten. Deze afdeling ligt tijdelijk stil. We kijken nu of er verder in het ziekenhuis ook nog plek is.”

Het bijspringen voor Brabantse ziekenhuizen betekent niet dat er straks geen bedden meer over zijn voor coronapatiënten uit Fryslân. Die vrees is ongegrond, zegt het MCL. Het bijspringen gebeurt uit solidariteit. Mocht het aantal patiënten in het zuiden dalen, en in het noorden stijgen, dan springen de ziekenhuizen in Zuid-Nederland bij, aldus het ziekenhuis.

Discussieer mee