U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Meer druk op zorg door 'explosieve toename' aantal coronabesmettingen, maar "op dit moment valt het mee"

Het aantal coronabesmettingen is in de afgelopen twee weken zo stevig toegenomen, dat de druk op de zorg groeit. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Vooralsnog is alles onder controle, zegt Frits Mostert van het MCL, maar de ziekenhuizen houden de vinger aan de pols.

Volgens het ROAZ is er sprake van een 'explosieve toename' van het aantal besmettingen. Dat was eerst alleen in de leeftijdsgroep 20 tot 30 jaar, maar nu ziet het ROAZ ook steeds meer besmettingen bij andere leeftijdsgroepen.

Het aantal ziekenhuisopnames gaat ook omhoog. Dat zorgt voor extra druk op de ziekenhuizen. Door uitval van medewerkers en door de vakantieperiode staan de roosters nu erg onder druk. De situatie is zo ernstig, dat het kernteam van het ROAZ deze week eerder dan gepland bij elkaar is gekomen.

Nog genoeg bedden
Er zijn voorlopig nog genoeg bedden beschikbaar, meldt het ROAZ, maar "met oog op het toerisme in onze regio moeten we de beschikbare capaciteit goed monitoren".

De druk op de zorg is niet alleen hoog in het ziekenhuis, maar ook in de verpleegzorg en bij de spoedeisende huisartsenzorg. Daar kunnen de wachttijden behoorlijk oplopen.

Toenemende aantallen
Hoewel de Friese ziekenhuizen het met negen coronapatiënten, waarvan één op de IC, nu nog prima aankunnen, blijven er zorgen. "Mocht dat aantal gaan toenemen, dan hebben we natuurlijk wel een mogelijk probleem", zegt Mostert. Daarom zijn de ziekenhuizen in het Noorden constant in overleg over de capaciteit.

Vooralsnog levert het toenemende aantal besmettingen alleen voor problemen bij de roosters. "Onder medewerkers hebben we toch een aantal mensen die besmet zijn of die in de directe omgeving zijn van iemand die besmet is. Dat betekent dus ook het het roosteren van diensten een heel complexe zaak is."

Discussieer mee