U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Minder inbraken in Westeinde en Bilgaard, doorbraak in inbraakgolf is er nog niet

In Westeinde en Bilgaard neemt het aantal inbraken af, maar van een doorbraak in de inbraakgolf is nog geen sprake. Dat zegt Oeble Bouma van de politie Leeuwarden. De bromfietser - die donderdagochtend met inbrekerswerktuig werd aangehouden - heeft niets met de zaak te maken en twee inzittenden van een auto zijn weer op vrije voeten.

Van de bromfietser kon niet worden aangetoond dat hij iets met de inbraken te maken had, laat Bouma weten. Dat geldt ook voor de twee inzittenden van een auto die eveneens donderdagochtend staande werden gehouden. Zij werden meegenomen naar het bureau vanwege drugshandel. Aan die drugshandel werden ook de bankbiljetten gelinkt. Dit geld had niets te maken met de inbraken in Westeinde en Bilgaard, zegt Bouma.

Hij vindt het wel opvallend dat het aantal inbraken in de twee wijken is afgenomen, nadat de bromfietser en de twee Gouwenaren staande werden gehouden. En het verbaast de diender ook dat er juist nu, in een tijd van thuisblijven, een inbraakgolf is. "Ze (de inbrekers, red.) zijn heel erg brutaal, blijkt."

Onderzoek naar inbraakgolf gaat door
Het onderzoek naar de inbraakgolf in Westeinde en Bilgaard gaat intussen verder. Na een inbraak of een poging daartoe volgt forensisch onderzoek, buurtonderzoek en een getuigenoproep. Daarnaast kijkt de politie of er aangeboden goederen op internet te linken zijn aan de inbraken.

Op social media geeft de politie een uitgebreide beschrijving van de incidenten. "Dan weet men waar men op moet letten, zoals een openstaand raam dat kan worden opengebroken", aldus Bouma.

Discussieer mee