Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

'Mogelijk Chinese spionage' bij Visser BV in Leeuwarden

Het bedrijf Visser BV in Leeuwarden is in opspraak geraakt na een reportage van RTL 4. Visser BV maakt onder andere pantserwagens voor defensie. Het bedrijf is in handen van de Chinese staat en dat betekent een groot veiligheidsrisico, zo stellen deskundigen in de reportage van RTL 4.


Het van oorsprong Leeuwarder familiebedrijf is in 2013 overgenomen door de Chinese staatsonderneming CIMC. Sinds vorig jaar staat een Chinese bestuurder aan het hoofd van het bedrijf.

Sinds de overname is het bedrijf niet gescreend op de veiligheidseisen die gelden in de defensie-industrie. Geheime militaire informatie zou zo in handen van China kunnen komen, zeggen de deskundigen.

Nederland telt ruim negenhonderd bedrijven die in handen zijn van Chinezen. Dat blijkt uit een nieuw overzicht dat is samengesteld door RTL Nieuws en Follow the Money. Het gaat om 903 bedrijven die voor minstens 50 procent eigendom zijn van een Chinees moederbedrijf of van de Chinese staat.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en China-experts waarschuwen al jaren voor sabotage en spionage door China.

De VVD heeft al Kamervragen gesteld naar aanleiding van de RTL4-reportage.

Discussieer mee