U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Motie CDA: het Vliet coffeeshopvrij

Woensdag zal het CDA in de gemeenteraad een motie indienen over Het Vliet. De motie wil dat Het Vliet op termijn weer coffeeshopvrij wordt.

In 2017 is in de Raad van Leeuwarden door een krappe meerderheid van slechts drie partijen het coffeeshopbeleid gewijzigd. Waarbij de coffeeshops in deze gemeente eerst enkel binnen de grachten mochten bestaan mogen ze nu ook in een wijk als de Vlietzone gevestigd worden. Nu blijkt dat het Vliet te kampen heeft met grote problemen en bewoners aangeven absoluut geen behoefte te hebben aan coffeeshops moet het beleid aangepast worden: Wat het CDA betreft verdwijnen de coffeeshops uit Het Vliet. 

De buurt ziet het absoluut niet zitten dat er een tweede coffeeshop in hun wijk komt. Getuige de buurtbijeenkomst van 30 oktober jl., gesprekken met de fractie en brieven die het CDA hier over ontvangen heeft.

Door de bijeenkomsten die de Raad gehad heeft blijkt dat de jongeren die in de wijk zorg ontvangen te kampen hebben met veel problemen. Deze zijn psychosociaal van aard. Het bleek echter ook zo te zijn dat velen van hen kampen met drugsverslaving ofwel gebruik van drugs. Hoe onverstandig kan het dan zijn om twee coffeeshops op steenworpafstand van de zorghuizen te plaatsen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het huidige coffeeshopbeleid in deze gemeente de drugsproblemen in de wijk faciliteert.

De motie wil dat Het Vliet niet meer als vestigingsgebied wordt aangewezen en dat de bestaande coffeeshop en de tweede die er waarschijnlijk aan komt met een uitsterfconstructie zullen verdwijnen. 

De wijk is duidelijk: geen coffeeshops in onze buurt. En ook vanuit de zorgplicht die de gemeente heeft is het duidelijk: geen eenvoudig te bereiken drugs voor mensen die dat niet kunnen gebruiken, aldus het CDA.

(op de foto: Sytse Brouwer, fractievoorzitter van het CDA)

Discussieer mee