U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Museumhuis Van Eysinga blij met testevenement: "We zitten al sinds december op de bank"

Museumhuis Van Eysinga mag vanaf vrijdag weer bezoekers ontvangen. Het Leeuwarder museum is één van de organisatoren van een coronatestevenement, dat door de overheid wordt gebruikt om evenementen in coronatijd te onderzoeken. De komende maand mogen in totaal zeven Leeuwarder instanties een testevenement organiseren.

Femke Feddema, coördinator van Van Eysinga, is blij dat het Museumhuis de deuren weer even mag openen. "We zitten al sinds half december op de bank, dat is gewoon saai. Je mist gewoon wat reuring in je leven. Zeker voor de vrijwilligers, die vinden het ontzettend jammer dat ze niks kunnen doen." Feddema hoopt dan ook op een snel vervolg. "Hopelijk draait de pilot goed en zeggen ze volgende maand: 'we gaan weer een stapje verder'."

Druk zal het in ieder geval niet worden, want er mogen in een halfuur maximaal zes bezoekers naar binnen. Het Museumhuis is helemaal voorbereid op een coronaproof museumbezoek, zegt Feddema. "We hebben vanaf juni al laten zien dat we dit coronaproof kunnen houden. Medewerkers en bezoekers dragen een mondkapje en we nemen deurklinken extra vaak af."

Cultuur, voetbal of gokken
Theater De Harmonie mag volgende week drie keer de deuren openen voor een try-out van komiek Peter Pannekoek en concerten van Ellen ten Damme en OG3NE. Verder mogen ook Holland Casino (17 april), het Fries Museum (19, 20 en 21 april), en poppodium Neushoorn (25, 26 en 27 april) de komende tijd weer mensen welkom heten.

Sportclub Cambuur zal op 30 april 1.350 supporters ontvangen bij de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. De club werkte al eerder mee aan een testevenement, want bij de uitwedstrijd tegen Almere City mochten al supporters aanwezig zijn. Die wedstrijd leidde niet tot extra besmettingen, zo bleek na afloop.

Vertrouwen testen
Bij de testevenementen mogen een beperkt aantal bezoekers een evenement bijwonen of een museum bezoeken. Zo wil de overheid in kaart brengen of er vertrouwen is in de veiligheid van het en of de benodigde ICT en teststraten goed functioneren.

Bezoekers moeten vooraf een negatieve coronatest tonen en moeten zich bij het evenement aan de normale coronamaatregelen houden. Mochten de testevenementen goed verlopen, dan hoopt de overheid vanaf 1 mei meer evenementen mogelijk te maken.

 

Femke Feddema:

Discussieer mee