Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Musical de Tocht heeft grote ambities met landelijke allure

Musical de Tocht krijgt steeds concretere vormen. De gehele cast wordt maandag gepresenteerd en de bouw van het theater bij De Zwette in Leeuwarden is volop aan de gang. Wat kunnen we verwachten?

Door Wendy Kennedy

Men is al enkele jaren bezig om dit prestigieuze project van de grond te krijgen. Het is een initiatief van Leeuwarder ondernemer Foppe van der Veen en Madelène Beuzekom. Beuzekom reisde als artiest jarenlang over de wereld met Holiday on Ice en kwam toen op het idee om een voorstelling op ijs te maken over de Elfstedentocht. Na meerdere tegenslagen komt de finish dan nu echt in zicht: in oktober dit jaar moet de musical in première gaan.

Wat is de Tocht?
Het moet een musical worden met landelijke allure. De regie is in handen van Eddy Habbema die veel grote Nederlandse musicals heeft geregisseerd zoals 'Ja zuster, nee zuster', 'Sonneveld' en 'Titanic'. Het verhaal van De Tocht gaat over vijf vrienden uit Fryslân die elkaar door de jaren heen uit het oog zijn verloren. Ze hebben ooit afgesproken dat als er een Elfstedentocht komt, zij dan met zijn allen mee gaan doen. En dan komt eindelijk de tocht en treffen ze elkaar weer. De musical wordt gespeeld in een speciaal gebouwd theater.

Waarom moet er een speciaal theater worden gebouwd?
Het is de bedoeling dat het stuk zeven keer peer week wordt gespeeld en er komt een ijsvloer in als onderdeel van het podium. Dat kan niet in een bestaand theater. Eerst zou het theater gebouwd worden op het oude terrein van slachterij Brada in Leeuwarden, maar de grond was vervuild.
Deze tegenslag zorgde ervoor dat de première van De Tocht een jaar opgeschoven moest worden naar oktober 2023. Eerder was de première ook al een jaar uitgesteld vanwege corona.

© De Tocht

Waar komt het theater nu?
Het theater komt nu op het terrein van bouwbedrijf Friso op industrieterrein De Zwette in Leeuwarden. Friso zou het theater al bouwen en doet dat nu op hun eigen terrein. Als de musical niet meer gespeeld wordt, dan zal het bouwbedrijf het gebouw gebruiken als nieuwe bedrijfshal.
Friso is van plan om uit te breiden en heeft dit nu naar voren gehaald. De organisatie van De Tocht huurt dan het theater en zorgt zelf voor de inrichting, zoals de ijsvloer en het podium.

Hoeveel mensen moet de musical trekken?
De organisatie heeft hier onderzoek naar gedaan en hieruit kwam naar voren dat het mogelijk is om bijna een half miljoen mensen naar de musical te krijgen. Het is uiteraard geen garantie, het kan alle kanten opgaan. Soldaat van Oranje heeft in 12 jaar tijd 3,5 miljoen kijkers getrokken en dat had niemand voorspeld. Aan de andere kant kan het ook tegenvallen.
Op dit moment zijn er 25.000 kaarten verkocht voor de eerste twee maanden. Volgens de organisatie komen de kaartkopers uit het hele land, zelfs uit België. De voorstelling heeft voor 1.460 mensen plek. De Tocht wordt in ieder geval dit jaar gespeeld met als streven tot en met medio 2024, als er tot die tijd genoeg kaarten worden verkocht.

© De Tocht

Hoeveel kost het?
Van tevoren wordt er zo'n acht miljoen euro geïnvesteerd, waarvan het grootste deel betaald wordt door investeerders. Het geld is bedoeld voor het decor en het maken van de musical. Zo wordt er een ronde ijsvloer van 2.500m2 gemaakt met een tribune in het midden en worden er met speciale effecten weerverschijnselen nagemaakt.
Eerder werden al de drie eerste hoofdrolspelers gepresenteerd: Nandi van Beurden, Wolter Weulink en Thijs Meester. Op maandag wordt het plaatje compleet gemaakt met de presentatie van de gehele cast.

Discussieer mee