Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Muzikant Ronnie Pietersma kan er weer tegenaan na mentale worstelingen

Muzikant en oud-clubeigenaar Ronnie Pietersma uit Leeuwarden kijkt op een positieve manier naar het leven. Hij zat 4 maanden in de gevangenis, maar ook daar heeft hij geen slechte herinneringen aan.

Zijn hele leven staat in het teken van de muziek. Zo speelde hij in Ubangi 4 en The 3 Farmer Boys en maakt hij nu radio bij lokale omroep LEO Middelsé.

Klap van de molen
Pietersma groeide op in Franeker. Zijn vader had er een geheime zender, waar veel volksmuziek werd gedraaid Op zijn negende kwam hij zo in aanraking met het geluid van een contrabas. "Dat vond ik geweldig." Ook leert hij Elvis kennen: "Toen heb ik echt een klap van de molen gekregen, Elvis betekende alles voor mij."

Ronnie kreeg de oude gitaar van zijn moeder en leerde zichzelf spelen. "Toen ik 14 was, ging ik altijd naar de Koornbeurs in Franeker en daar trof ik Klaas Ploeg, een jonge muzikant. We waren allebei gek op Shakey Sam."

Eerste band
Met Klaas Ploeg begon hij toen een bluesband, waar Ronnie echt goed leerde spelen. "Ze gaven me alle ruimte om mezelf te ontwikkelen."

Toen Ronnie met zijn vriend Klaas naar een concert in Groningen ging, ontmoette hij Leo van der Rol, die net als Ronnie graag een Rockabillyband wilde beginnen. Ze zochten er nog twee leden bij. Dit werden Leo de Blaauw en Bert Kelly en zo ontstond Ubangi 4.

"Toen Bert erbij kwam, ging het als een speer. Vanaf het eerste moment ging het geweldig: 120 optredens per jaar." Na 12 jaar houdt Ubangi 4 ermee op en houden ze een afscheidsconcert in theater Schaaf voor 900 mensen. "Het was klaar. Na 12 jaar was het gewoon op."

The Three Farmer Boys
De band waar Ronnie jaren onderdeel van uitmaakte, ontstond in de Ierse Pub. Ronnie kreeg een aanvraag voor een optreden. Daar stond hij met twee andere muzikanten. Het klikte zo goed dat ze besloten de formatie te vormen "Als wij in de Randstad speelden, zeiden mensen vaak: 'Daar heb je die boeren weer'. Zo is de naam ontstaan: The Three Farmer Boys."

The Three Farmer Boys moesten noodgedwongen stoppen omdat er een probleem met de inkomstenbelasting was ontstaan "De gitarist is toen snel weggegaan, maar met de bassist speel ik nog weleens."

De gevangenis
Door het probleem met de inkomstenbelasting moest Pietersma 4 maanden de cel in de Marwei in. "De weg daarheen was zwaar omdat ik niet wist waar ik aan toe was."

Eenmaal daar was hij snel gewend en viel het hem erg mee. Hij paste zich aan en leerde de mensen in de gevangenis goed kennen. "Van de verhalen van de mensen daar kreeg ik tranen in mijn ogen. Ik kon het met iedereen vinden. Door de achtergrond van mensen te leren kennen, begrijp ik nu wel waarom sommige mensen de zaken zien zoals ze het zien."

Toen Pietersma weer vrijkwam moest hij even wennen aan de maatschappij en raakte hij overspannen omdat hij alles te snel oppakte. Bovendien speelde er een jarenlange onenigheid met de gemeente Leeuwarden. Uiteindelijk kwam het goed en won hij de rechtszaak van de gemeente.

Radio LEO Middelsé
Hij maakt nog iedere week radio bij de regionale omroep LEO Middelsé. "Iedere week twee uurtjes: het eerste uur met Roots Muzyk en het tweede uur staat in het teken van Studio Sun." Pietersma doet dit met veel plezier. Daarnaast helpt hij andere programma's bij de zender met de techniek.

Nieuwe band
Ronnie wil weer een nieuwe band beginnen en ziet de toekomst rooskleurig in. Hij hoopt nog lang door te gaan. "Als ik sterf, hoop ik dat ik het op het podium gebeurt. Dat zou het mooiste zijn, maar dat is afwachten." We kunnen nog veel muziek verwachten van Ronnie de komende tijd: "Mijn hoofd zit continu vol met nieuwe ideeën."

Discussieer mee