U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

NHL Stenden organiseert Ouderavond

Al jaren organiseren middelbare scholen ouderavonden voor ouders om hen te informeren over de studievoortgang van hun zoon of dochter. In het hoger onderwijs verdwijnt zo’n avond meestal uit de agenda. Maar niet bij NHL Stenden. De hogeschool nodigt ouders van potentiële nieuwe studenten van harte uit op woensdagavond 14 maart.

Studeren is een belangrijke keuze voor de toekomst en brengt vaak veel vragen met zich mee. "Bij NHL Stenden weten we als geen ander dat het kiezen van een studie best lastig kan zijn", vertelt studiekeuzeadviseur Jetske Nieuwenhuis. "Welke opleiding past bij je, in welke studentenstad wil je studeren en bij welke hogeschool voel jij je thuis? Het zijn veelal vragen waar studenten zelf het antwoord op zoeken. We merken tijdens onze Open Dagen dat ouders en verzorgers ook benieuwd zijn naar onze studies en onze nieuwe hogeschool. Zij hebben vaak hele andere vragen dan hun kinderen. Ze stellen de persoonlijke aandacht en de ruimte om vragen te stellen dan ook erg op prijs. Vandaar dat we hen van harte uitnodigen voor de Ouderavond.”

Tijdens deze avond krijgen ouders en verzorgers algemene informatie over studeren aan het hbo. Eén van de thema’s die het meest leeft bij de doelgroep is de studiefinanciering. “Sinds de invoering van het leenstelsel maken veel ouders zich zorgen over het feit dat hun zoon of dochter het totale bedrag terug moet betalen”, knikt Nieuwenhuis. “Met goede voorlichting willen we ‘leenangst’ voorkomen. Het zou zo zonde zijn als dat er bij voorbaat al voor zou zorgen dat jongeren niet gaan studeren. Want over het algemeen betaalt de studie zichzelf altijd weer terug. Daarom hebben we de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) uitgenodigd om tekst en uitleg te geven over studiefinanciering. Het zit namelijk vaak heel anders dan mensen denken.”

Wie weet er beter hoe het is om te studeren aan NHL Stenden dan de huidige studenten? Studenten van diverse opleidingen vertellen over hun studie en het Leeuwarder studentenleven. “Na afloop is er volop gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen”, vult Nieuwenhuis aan. “Vergelijk het met een ouderwets 10 minuten-gesprek. Een één op één moment is vaak wel zo prettig, dat is tenminste onze ervaring.”

Discussieer mee