Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Nieuw azc in Leeuwarden als oplossing voor situatie noodopvang WTC

Het COA heeft een pand in de gemeente Leeuwarden op het oog waar een asielzoekerscentrum voor zeker tien jaar gevestigd kan worden. Dat zou de oplossing kunnen zijn voor de huidige situatie in de noodopvang in het WTC. 

Dat liet het COA weten tijdens een informatieve bijeenkomst in de gemeenteraad. Volgens de medewerker hebben ze een concrete locatie op het oog en hopen ze eind dit jaar een plan te presenteren. Welke locatie dat is, wilde het COA nog niet toelichten.

De bijeenkomst in de gemeenteraad ging over de opvang van vluchtelingen in de gemeente, en met name over de noodopvang.

In de noodopvang in wonen inmiddels zo'n 600 vluchtelingen sinds november. De opvang was bedoeld voor een paar weken, niet voor een langere periode. Daardoor leven de bewoners onder moeilijke omstandigheden. 

Leeuwarden als eerste in beeld voor alternatief
Wat verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg betreft, is het WTC de eerste locatie in Nederland waar een alternatief voor gevonden moet worden, zo zei burgemeester Buma na een gesprek met Van der Burg.

Volgens Buma is de situatie in het WTC onderdeel van een landelijke crisis. "We zitten in een hele nare cirkel van asielbeleid dat vast zit", aldus Buma. Hij doelt daarmee op het gebrek aan doorstroming van statushouders en vluchtelingen.

Door de verhitte woningmarkt lopen gemeenten achter met het huisvesten van statushouders. Zij blijven daardoor langer in asielzoekerscentra wonen, waardoor daar geen plek is voor vluchtelingen in de noodopvang.

Gebrek aan plek is knelpunt
De burgemeester verwacht niet dat deze situatie na 1 november is opgelost, omdat in het najaar afspraken aflopen met verschillende pandeigenaren waarin vluchtelingen wonen.

Naast het WTC zijn dat Nieuw Mellens in Leeuwarden en Oer 't Hout in Grou.  Volgens Buma is geld geen knelpunt voor de situatie, maar de locatie.

Daarom roept wethouder Wassink pandeigenaren op om mee te denken over dit probleem. "Iedereen die een geschikte locatie heeft kan zich melden bij het COA en wij als gemeente denken graag mee." 

"We doen ons best het zo goed mogelijk te doen"
Ook het COA was aanwezig tijdens de bijeenkomst. Locatiemanager Miranda Bakker vertelde dat de situatie in het WTC ook geen omstandigheden zijn waarin het COA mensen wil opvangen, maar dat dit wel de situatie is.

"We moeten dit samen met de bewoners gaan doen. En er voor zorgen dat het geen verloren tijd is. Daarom hebben we ook een bewonersraad opgesteld en een recratiecentrum opgericht. We doen ons best om het zo goed mogelijk te doen."

Moties
De informatieve bijeenkomst krijgt volgende week een vervolg. Dan gaat de raad in debat over het onderwerp. Ook worden dan de twee moties ingediend van de ChristenUnie en PvdA.

Discussieer mee