Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Nieuw stroomstation in Leeuwarden om capaciteitsproblemen op te lossen

Om de capaciteitsproblemen op het stroomnet op te lossen, komt er een nieuw hoogspanningsstation in Leeuwarden. De gemeenteraad is woensdag over dit plan van de netbeheerder Liander en TenneT bijgepraat. Het station moet op zijn laatst in 2027 aan de Hendrik Algraweg, bij de brug over De Swette komen.

Dit station moet de capaciteit op het stroomnet in en om Leeuwarden vergroten. Dat geldt voor de afnemers van elektriciteit, maar ook voor bedrijven die terugleveren op het net. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat extra investeringen nodig zijn.
Huishoudens zullen niet in de problemen komen, bedrijven wel. "Veel bedrijven stappen sneller dan voorzien van het aardgas af. De overstap naar elektriciteit legt daarmee extra druk op de capaciteit van het netwerk rond Leeuwarden", laat de gemeente in een persbericht weten.
TenneT moet eerst de grond aan De Swette nog verkopen. Voordat het hoogspanningsstation er is, zullen de netbeheerders op een andere manier proberen ruimte te krijgen op het stroomnet. "Door de vraag naar en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen, kan de beschikbare capaciteit beter worden verdeeld. Ook wordt onderzocht of bedrijven onderling afspraken kunnen maken op welke momenten zij het meeste stroom nodig hebben."

Discussieer mee