U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Nieuwe dorpen in beeld bij LEO-Middelsé, vanavond Weidum

In de week van 29 april t/m 3 mei zendt LEO Middelsé vijf afleveringen uit van het programma "Nieuwe Grenzen, nieuwe Parels". In dit programma maken we kennis met enkele nieuwe dorpen die sinds 2018 bij de gemeente Leeuwarden horen. Woensdagavond staat Weidum centraal.

In aflevering 1 (29 april) bezoekt presentator Jan de Vries het mooie Easterlittens. Hij praat met enkele dorpsbewoners ("De Einepiken") en bezoekt onder meer de prachtige Margarethakerk, waar ooit de dominee ('strijder tegen het bijgeloof') Balthasar Bekker predikte. Ook  komt het  verhaal van ‘It Pealtsje fan Easterlittens’ aan de orde.

In aflevering 2 (30 april) staat Stiens centraal. We bezoeken de indrukwekkende Sint-Vituskerk, maar ook de woning waar onderwijzer M.B. Hoogeveen, de bedenker van het bekende leesplankje woonde.  Vlak daarbij is de voormalige woning van P.J. Troelstra. Ook zien we de (ooit afgebrande en heropgebouwde) molen "De Hoop".

In aflevering 3 (1 mei) gaat Jan de Vries naar Weidum, waar jaarlijks de Frouljus PC wordt georganiseerd. We zien onder meer de Johanneskerk uit de dertiende eeuw en staan letterlijk stil bij het monument van radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda. Tenslotte zien we de Windmotor Hercules.

In aflevering 4 (2 mei) bezoekt Jan de Vries Hijum, de geboorteplaats van sterrenkundige Arjen Roelofs, grote vriend van Eise Eisinga die later bekend door het Planetarium. In Hijum zien we ook de historische Sint Nicolaaskerk (12e eeuw) en treffen we het oude stationnetje van het Dokkumer Lokaeltsje aan. Ook bezoeken we het graf van elfstedentochtrijder Willem Poelstra (9e in 1997).

In aflevering 5 (3 mei) richten we ons op Hijlaard. In deze nog niet eerder uitgezonden aflevering bezoeken we de Johannes de Doperkerk (13e eeuw) en zien we verblijfplaatsen van enkele onderduikers in WOII. Ook brengt Jan de Vries een bezoek aan een oude smederij en (heel bijzonder) aan de Koptisch Orthodoxe Kerk in Hijlaard.

Alle afleveringen van "Nieuwe Grenzen, nieuwe Parels" beginnen om 18.00 uur.

======

De eerste vier afleveringen zijn nu al terug te zien op YouTube

Easterlittens:                  https://www.youtube.com/watch?v=4YVn0kY6sJA

Stiens:                              https://www.youtube.com/watch?v=M827ft8RGTo

Weidum:                          https://www.youtube.com/watch?v=wubBOtbJTPY

Hijum:                              https://www.youtube.com/watch?v=5w3xm_hbaBg

 

De aflevering van Hijlaard komt later deze week op YouTube.

Discussieer mee