U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

'Nieuwe Registers' geeft een bijzonder klassiek concert

Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bundelen in dit concert hun krachten. Een onverkende instrumentencombinatie, die inspireert tot het opentrekken van nieuwe registers.

De componisten Wouter van Belle (1958) en Rick van Veldhuizen (1994) ontvingen van Stichting Cellosonate Nederland een compositieopdracht voor deze bezetting. Een groter contrast dan tussen deze twee componisten is niet denkbaar: Van Belle, gevestigd organist en componist, schreef de toegankelijke 'Suite DFG' en gebruikte daarbij minimaal music-achtige elementen en Zuidamerikaanse dansritmes, waardoor zijn werk een jazzy en dansant karakter krijgt.
Van Veldhuizen, een aanstormend talent dat onlangs ook een opdracht kreeg van het Koninklijk Concertgebouworkest, schreef 'cōnflārī' (samensmelten): een werk van etherische, bijna buitenaardse schoonheid, waarin hij gebruik maakt van onder andere boventonen in de cello en piano, die op bijzondere wijze met de verschillende registers van het orgel contrasteren of juist versmelten.
'Nieuwe Registers' speelt naast de twee nieuwe composities ook werken van onder andere Bach, De Falla en Schumann. In dit programma, dat door het hele land wordt gespeeld, worden de grenzen van het 'gewone concert' opgezocht.
Ganna Veenhuysen en Doris Hochscheid ontwikkelden samen een overkoepelende dramaturgische vorm, een vloeiend geheel. Zij smeden een geheel waar alle composities geleidelijk en soms ongemerkt in elkaar over gaan, zodat de luisteraar 'in de flow' blijft en zijn of haar verbeelding de vrije loop kan laten.

'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, vrijdag 15 november 2019 van 17.00 – 18.00 uur

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

(foto: Jacqueline Imminkhuizen)

Discussieer mee