Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Nog drie verdachten vast na rellen rond Cambuurplein; agenten doen aangifte

Drie van de zeven verdachten die werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de rellen zondag, zitten nog vast. Dat zei teamchef Klaas Dunnink van de politie Leeuwarden woensdag. Hij laat ook weten dat betrokken agenten aangifte hebben gedaan vanwege het geweld dat tegen hen werd gepleegd en schadevergoeding vragen voor de geleden immateriële schade.

Agenten: “Ik hoop alsjeblieft dat ik nog thuis mag komen”
De teamchef deed de uitspraken tijdens een raadsbijeenkomst over de rellen rond het Cambuurplein. Hij lichtte toe dat zijn collega’s achterna werden gezeten door een grote groep jongeren die vuurwerk, stenen en flessen gooiden. Dunnink vertelde dat dit zo’n impact op de agenten had, dat zij in doodsangst dachten: “Ik hoop alsjeblieft dat ik nog thuis mag komen.”

Zoektocht naar identiteit relschoppers 
Over de verdachten laat de teamchef weten dat het naast de jonge leeftijd opvallend was dat geen van hen in beeld was bij de politie. Een gegeven waar burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden iets aan gaat doen. Hij wil de naam en toenaam weten van de betrokken jongeren. “De politie kent ze niet, maar ik vermoed een aantal straatcoaches wel. Of mensen in de buurt. En hoe gaat het op school?", vroeg Buma zich woensdagavond hardop af.

Poging tot moord
Het merendeel van de relschoppers was erg jong, overwegend rond de 14 jaar. Mede vanwege deze jonge leeftijd vindt de burgemeester het belangrijk om ze op een ander pad te brengen. “Dit zijn jongeren die nu al levensdelicten hebben gepleegd. Dit gaat in wezen om poging tot moord, poging tot doodslag of poging tot zware mishandeling. Dat zijn dingen die we in het 'grote-mensen-strafrecht' zeer zwaar bestraffen.”

Camera’s rond Cambuurplein
Om situaties zoals afgelopen weekend te voorkomen, evalueren zowel de politie als de gemeente wat er is gebeurd en wat er gedaan kan worden om herhaling te voorkomen. Zo onderzoekt Buma of het mogelijk is om vaste camera’s rond het Cambuurstadion te plaatsen. Mede omdat het volgens hem helpt om de buurt- het stadion bevindt zich middenin een woonwijk- veilig te laten voelen. 

“Grote klus te klaren”
Al met al ziet Buma het als een taak van zowel de gemeente als andere partijen om herhaling van de rellen te voorkomen. “We zien een grote groep in de samenleving die stress heeft en gedeprimeerd is en een uitweg zoekt. We moeten samen met scholen, de zorg en sportverenigingen proberen om zoveel mogelijk gevoel van zin aan de jongeren te geven. Daarin hebben we samen een grote klus te klaren", aldus de burgemeester.

Discussieer mee