U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

Obe blijvend podium voor taal en literatuur

Taalbelevingscentrum Obe is woensdagmiddag overgedragen aan Stichting Beheer Provinciale en Buma Bibliotheek Fryslân. Hiermee is verzekerd dat Obe ook na 2018 een belangrijk cultureel centrum blijft. Het gebouw is in aanbouw op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. In 2018 is Obe in gebruik als expositieruimte en bezoekerscentrum van Lân fan taal. Lân fan taal is onderdeel van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018).

Gedeputeerde Cultuur, taal en media Sietske Poepjes: ‘Wy binne bliid dat we in sterke partner fûn ha dy’t der foar soarget dat Obe ek yn de takomst skitterje sil op sa’n wichtich plak yn Ljouwert en Fryslân.’

Provincie Fryslân is verantwoordelijk voor de bouw van Obe. De stichting neemt na oplevering van het gebouw het beheer en onderhoud voor haar rekening. Beide partijen hebben gisteren een handtekening onder de overeenkomst gezet.

De stichting is ook beheerder van het gebouw van het Friesch Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar. Tresoar wordt de exploitant van Obe. Vanaf 2019 zal Tresoar met wisselende programmering en vernieuwende exposities de rijkdom van taal in Obe laten zien.

De voorzitter van de stichting is blij met de overdracht. Marchienes Geersing: ‘De overname van Obe is een verrijking van de culturele infrastructuur in Leeuwarden en Fryslân. We kijken er naar uit om met onze partners een mooie programmering op het gebied van meertaligheid te presenteren.’

De feestelijke opening van Obe staat gepland voor 2 februari 2018. Dat is ook het start- en openingsmoment van overige onderdelen van Lân fan taal.

Meer informatie over Lân fan taal is te vinden op de website: www.lanfantaal.nl

 

Op de foto links Marchienes Geersing, voorzitter van de Stichting Beheer Provinciale en Buma Bibliotheek Fryslân. Rechts gedeputeerde Sietske Poepjes.

Obe krijgt houten meubilair. Bezoekers mogen hier straks zelf tekstboodschappen op schrijven. Aan gedeputeerde Sietske Poepjes en de voorzitter van de stichting de eer om dit als eerste te doen.

Discussieer mee