U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

OM: ‘coronaboete’ levert volwassenen een strafblad op, minderjarigen niet

De zogenoemde ‘coronaboete’ - voor overtreding van de noodverordening - levert meerderjarigen een strafblad op en minderjarigen niet. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Er ontstond onduidelijkheid over de consequentie van de boete, nadat in ‘Koffie met een Cop’ werd gesproken over een ‘aantekening’ voor meerderjarigen.

Deze ‘aantekening’ blijkt een notitie te zijn op het ‘strafblad’, ook wel de ‘justitiële documentatie’ genoemd. Wie onder meer een misdrijf begaat of een fraude- of zedendelict pleegt, krijgt zo’n aantekening. Maar er volgt ook een 'strafblad' als je een boete van 100 euro of meer krijgt. Zo'n boete is een zogenoemde 'strafbeschikking'.

Daarom krijgen personen van zeventien jaar of jonger voor hun ‘coronaboete’ - van 95 euro - geen strafblad, maar wie achttien jaar of ouder is krijgt deze notitie wél voor zijn boete van 390 euro.

Zo'n 32 inwoners hebben nu een strafblad
Wie achttien jaar en ouder is – en nu in groepen bij elkaar komt en geen anderhalve meter afstand aanneemt – overtreedt de zogenoemde ‘feitcode’ D526. Deze code staat voor: “Handelen in strijd met een algemeen voorschrift van politie, krachtens de Gemeentewet in buitengewone omstandigheden uitgevaardigd en afgekondigd.”

Dit verbod hebben tot dusver 32 inwoners van de gemeente Leeuwarden overtreden. Zij zijn voornamelijk jonger dan 30 jaar en overwegend man. Het overgrote deel komt uit de stad, acht van hen komen uit Grou en twee uit Stiens.

Discussieer mee