U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

OM: criminele burgerinfiltrant zorgde voor fijne details in Fries-Finse drugszaak

Een criminele burgerinfiltrant heeft de fijne details in de Fries-Finse drugs- en witwaszaak aan het licht gebracht. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De zaak kwam eerder deze maand aan het rollen, een lid van motorclub Red Devils in Leeuwarden werd onder anderen aangehouden.

De burgerinfiltrant – doorgaans iemand die ooit zelf crimineel actief was – gaf de recherche inzicht in de criminele organisatie, zegt het OM. Het leidde tot een onderzoek, waarin zogenoemde ‘drugslijnen’ vanuit Friesland naar Finland, Australië, Engeland en Ierland in beeld kwamen. Ook kwam er een cocaïnetransport in voorbereiding aan het licht, van Zuid-Amerika naar Australië, en deed de infiltrant vijf aankopen van amfetamine en cocaïne die door de recherche in beslag werden genomen.

Zo'n 170 medewerkers van politie en Defensie kwamen eerder deze maand samen voor een ‘actiedag’ in de zaak. Die dag werd een groot drugstransport onderschept, vlak voor de grens bij Bad Nieuweschans. Het ging om 86 pakketten speed van elk een kilo zwaar. Deze lading is zo’n zeven ton waard en was onderweg naar Finland. Hierop volgden de aanhoudingen van zeven verdachten.

Leeuwarder was mogelijk niet zo braaf
Inmiddels is er een verdachte bijgekomen en zitten er acht personen in de leeftijd van 28 tot en met 55 jaar vast. Zij worden verdacht van (de voorbereidingen op) internationale handel in harddrugs, witwassen, deelnemen aan een criminele organisatie en wapenbezit. Van de acht verdachten zijn er drie lid van zogenoemde ‘Outlaw Motorcycle Gangs’. Het gaat om het Leeuwarder lid van Red Devils, een lid van de Hells Angels in Harlingen en een lid van de Hells Angels in Finland. De Fin is inmiddels uitgeleverd aan Nederland, de man zit momenteel nog een week in voorlopige hechtenis.

Doorzoekingen in Leeuwarden, Stiens en Warten
De politie deed elf doorzoekingen in de zaak. Deze waren allemaal in Friesland, waarvan drie in panden in Leeuwarden, Stiens en Warten. Op de diverse plekken werden vijf vuurwapens met munitie, boksbeugels en pepperspray gevonden. Ook werden allerlei soorten drugs aangetroffen, waaronder op één adres de restanten van een ondergrondse hennepkwekerij. Daarnaast werd beslag gelegd op een woning, op dure horloges, drie voertuigen en er werd in meerdere panden voor een ton aan contant geld gevonden, in euro’s en in Noorse en Deense kronen.

Leeuwarder situatie kan niet specifieker
Het OM kan niet specifiek op de Leeuwarder situatie ingaan. “We specificeren de personen en panden niet, omdat dat dan herleidbaar is naar personen”, aldus persvoorlichter Bart Olmer. Het Openbaar Ministerie sluit meer aanhoudingen in de zaak, als het onderzoek vordert, niet uit.

Discussieer mee