U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Onthulling kunstwerk 11stedenzwemtocht Maarten van der Weijden

Op zaterdag 15 juni vindt de onthulling plaats van het kunstwerk dat geïnspireerd is op de 11stedenzwemtocht van Maarten van der Weijden in 2018. De onthulling begint om 19.45 uur in de haven van Burdaard en wordt verricht door vertegenwoordigers van de twaalf stichtingen waar Maarten van der Weijden in 2018 geld voor bij elkaar heeft gezwommen.

Het beeld, gemaakt door de Ferwerter kunstenaar Hans Jouta, toont Maarten van der Weijden in het water en symboliseert de strijd en het doorzettingsvermogen van de kankerpatiënt en de onontbeerlijke steun van naasten.

Het kunstwerk appelleert, aldus Jenno Terpstra uit Burdaard, aan de grote betrokkenheid van de initiatiefgroep van vijf Burdaarders, maar ook aan de grote betrokkenheid van het publiek in Friesland en daarbuiten bij de 11stedenzwemtocht en bij de strijd tegen kanker. Deze verschrikkelijke ziekte raakt een ieder persoonlijk. Bijna iedereen heeft immers in zijn directe omgeving te maken met kanker.

"Doel van het kunstwerk is dat het een plek is waar mensen stil kunnen staan bij de ziekte kanker, bijvoorbeeld tijdens Wereldlichtjesdag. Het is een plek van rust en bezinning aan de Dokkumer Ee. Het kan een startpunt of tussenstop zijn van een evenement, zoals een zwem-, fiets- of wandeltocht. De locatie aan de Elfstedenroute is daarvoor uitermate geschikt."

"Het kunstwerk wil ook laten zien dat we met elkaar opkomen voor mensen die door de ziekte getroffen worden en voor hun naasten. De inzet van mensen zoals Maarten van der Weijden en de inzet van de vele stichtingen dragen bij aan kankeronderzoek."

Maarten duikt op 21 juni opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Discussieer mee