U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Onthulling kunstwerk Frank Havermans op Stephensonviaduct

Woensdag onthullen wethouder Sjoerd Feitsma (Cultuur) en kunstenaar Frank Havermans het kunstwerk van Havermans op het Stephensonviaduct. Het kunstwerk is de laatste in de serie van drie op de westelijke invalsweg en is het slotstuk van project Herinrichting Westelijke invalsweg /aansluiting Stephensonviaduct (Leeuwarden Vrij-Baan). De andere twee kunstwerken voor het Margaretha Zelle Akwadukt en de fietsonderdoorgang Sylsterrak heeft Frank Havermans in samenwerking met Karin van Pinxteren gemaakt.

Binnen de projecten van Leeuwarden Vrij-Baan is per invalsweg één kunstenaar geselecteerd. Dit zorgt voor eenheid in de kunstwerken en versterkt de relatie tussen de stad en het buitengebied.

 Frank Havermans heeft bij zijn ontwerp rekening gehouden met het industriële karakter van de omgeving. Het lichtbaken van de sculptuur herinnert aan de eerste mijnlamp, ontwikkeld door George Stephenson, een beroemde Engelse ingenieur in de eerste helft van de 19e eeuw, wiens naam het viaduct draagt. Het kunstwerk is in staal uitgevoerd. Daarnaast is zijn ontwerp geïnspireerd op  de technische tekeningen van het viaduct. Bij het maken van zijn ontwerp, dat in staal is uitgevoerd, werd hij getroffen door de onderkant van het viaduct. Het zware karakter van de betonbalken die er geheel vanzelfsprekend uitzien, vond hij bijzonder en dat wilde hij benadrukken. Ook wilde hij een verbinding leggen tussen bovendeks en onderdeks.

Discussieer mee