U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Onveilig werkklimaat bij rechtbank Noord-Nederland

Bij de Rechtbank Noord-Nederland wordt geklaagd over een onveilig werkklimaat. Oorzaken: het vervangen van de bedrijfsarts, het vertrek van drie managementassisentes, het beëindigen van de kritische columns van rechter Edzard van Weringh op het interne netwerk Intro en het aftreden van de voorzitter van de integriteitscommissie. Dit meldt de juridische website Mr.

Mr. voerde gesprekken met drie rechters over het werkklimaat en de angstcultuur. Mr. kreeg ook inzage in berichten op het interne netwerk Intro. Rechtbankpresident Maria van de Schepop geeft aan dat ze het onveilige werkklimaat ‘niet herkent, maar zich er wel rekenschap van geeft’. Van de Schepop geeft toe dat de interne communicatie onder de maat was.

Drie rechters vertellen in gesprekken met Mr.  over autoritair gedrag van leidinggevenden. Het gevolg is dat medewerkers geen kritiek durven te uiten.

“We hebben te weinig aandacht gehad voor de interne communicatie met onze mensen”, zegt rechtbankpresident Maria van de Schepop. “Hier past de hand in eigen boezem. We zijn begonnen met een intern communicatietraject.” Van de Schepop wijt de problemen onder meer aan de ingrijpende gevolgen van de fusie van drie rechtbanken in 2013: “We hebben verzuimd onze mensen in het veranderingsproces mee te nemen.”

Van de Schepop zegt zich niet te herkennen in berichten over een angstcultuur, een onveilig werkklimaat en autoritair gedrag van leidinggevenden. Op de vraag of ze het bestaan daarvan ontkent, antwoordt de rechtbankpresident: “We zijn een grote organisatie, verspreid over drie provincies, met meer dan 700 mensen. We kunnen niet uitsluiten dat mensen zich onveilig voelen. We zitten tenslotte in een veranderingsproces, en dat geeft onrust. We willen totaal geen angstcultuur. Maar we geven ons er rekenschap van dat veranderingen onvrede en wantrouwen aanwakkeren.”

Van de Schepop weerspreekt dat medewerkers geen kritiek zouden durven geven. Alleen al de kritische kanttekeningen op Intro logenstraffen die bewering, zegt de rechtbankpresident.

 

Discussieer mee