U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Opnieuw verlies voor NDC, aantal abonnees stabiel

NDC Mediagroep, de uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant en Huis aan Huis Leeuwarden, heeft over 2020 een verlies geleden van 6,6 miljoen euro. Dat verlies is minder groot dan een jaar eerder, toen NDC ruim 10 miljoen euro tekort kwam.

Het bedrijfsresultaat was, in tegenstelling tot 2019, afgelopen jaar wel positief: 2,7 miljoen in de plus. Maar dat is buiten de afschrijvingen en de reorganisatiekosten gerekend. Voor die laatste kostenpost moest 5 miljoen euro worden gereserveerd.

Om overeind te blijven in 2020 moest NDC flink bezuinigen. Na de overname van NDC door het Belgische Mediahuis in september werd bekend dat er opnieuw flink bezuinigd moet worden. Er verdwijnen dit jaar zo'n honderd banen.

Advertenties lopen terug
Het uitgeversbedrijf had afgelopen jaar net als vele andere sectoren te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Zo liep de advertentieomzet flink terug. "Ook de inkomsten uit events, ticketverkoop en commerciële drukorders voor derden werden geraakt door covid-19", aldus NDC.

Daardoor daalde de omzet met ruim zes procent naar 105 miljoen euro. Daarentegen keerde de dalende abonneetrend gedurende 2020. In de loop van het jaar nam het aantal abonnees van zowel Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant weer toe, waardoor NDC eind 2020 ongeveer op hetzelfde aantal abonnees uitkwam als eind 2019.

Discussieer mee