U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

 ‘Opsporing Verzocht’ besteedt aandacht aan Leeuwarder fraudezaak

Het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’ gaat vanavond onder meer over een Leeuwarder fraudezaak. Een Leeuwardense klikte na de verkoop van sieraden op Marktplaats op een 'valse' link, waarna haar rekening werd geplunderd. Nu doet de politie een getuigenoproep in het misdaadprogramma.

‘Gelijk oversteken-dienst’ bleek valse link
De politie heeft in de zaak twee verdachten op het oog. Zij verstuurden mogelijk op 21 september de valse link naar de Leeuwardense. De vrouw bood op Marktplaats sieraden aan, waarna een belangstellende zich bij de vrouw meldde. Op de verkoopsite, en via de Marktplaats-app, kun je gebruikmaken van de zogenoemde ‘gelijk oversteken-dienst’. Die dienst zorgt ervoor dat er eerlijk gehandeld wordt: de koper maakt het geld over, de verkoper krijgt het geld als de spullen geleverd zijn.

In dit geval stuurde de koper de Leeuwardense een link toe. Bij deze link ging de vrouw ervan uit dat het om de ‘gelijk oversteken-dienst’ ging. Ze klikte erop, vulde haar bankgegevens in en dacht dat alles geregeld was. Het bleek alleen een valse link. De bankrekening van de Leeuwardense werd vrijwel direct leeggetrokken, nadat ze haar bankgegevens via de valse link had ingevuld.

Plundering van duizenden euro’s
Een van de verdachten is een man die dezelfde dag opdook aan de Zwart Jansstraat in Rotterdam (foto). Hier trok hij uit een geldautomaat duizenden euro van de bankrekening van de Leeuwardense. Dat gebeurde rond 22.30 uur. In de Zwart Jansstraat parkeerde de man - die op dat moment een petje op had - ook zijn auto, een Seat Mii of Skoda Citigo. De verdachte ging kort na zijn daad met een andere man naar een geldautomaat aan het Stadhuisplein, eveneens in de havenstad. Hier werd rond 23.00 uur gepind. Dit alles is op beeld vastgelegd.

Verdachten staan op beeld
De beelden van de verdachten zijn vanavond te zien in ‘Opsporing Verzocht’. Het programma begint rond 20.30 uur op NPO1. De politie zet de beelden van de verdachten vanavond ook op haar website.

Discussieer mee