U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Orca krabbelt weer overeind in de hoofdklasse

In de derde ronde van de hoofdklassecompetitie zwemmen heeft zwemvereniging Orca uit Leeuwarden in de hoofdklasse deels orde op zaken kunnen stellen. Dit na een matige tweede ronde waarin maar liefst zeven zwemmers ontbraken.

Ondanks dat het keurkorps uit Leeuwarden het deze ronde moest stellen zonder puntenpakkers Silke Huisman en Domingo Kuipers, wist de ploeg op de ranglijst een plaats te stijgen. Orca staat nu 16e en moet nog 2 plaatsen stijgen voor lijfsbehoud in de ‘eredivisie’ van het Nederlandse zwemmen. Op die ranglijst is het met vier ploegen, die nog maximaal 50 punten uit elkaar staan, razend spannend. In de vierde en laatste ronde in maart zal duidelijk worden of dit lukt.
Deze ronde werd er opnieuw gezwommen in Hoogeveen en ditmaal waren het vooral de meisjes van 16 jaar en jonger die voor Orca de ijzers uit het vuur haalden. Amelie Wortel uit Leeuwarden wist met een dik persoonlijk record de 100m vrije slag (1.01,90) op haar naam te schrijven. Met een tweede plaats, eveneens in een persoonlijk record, op de 400m wisselslag wist Wortel nogmaals punten te pakken. De 400m wisselslag was sowieso al een puntenpakker voor Orca want het goud ging naar Fleur Bos uit Wergea.
De 14-jarige Jip Bakker uit Franeker moest bij de 16-jarigen de zieke Domingo Kuipers vervangen. De 16-jarige Marte Hieke van der Kamp verving Silke Huisman op de 200m vlinderslag. Van der Kamp, Bos, Wortel en Celine Helder waren op de 4x100m vrije slag estafette goed voor goud. Dominique Sikkema uit Leeuwarden zette met 51,19 de 100m vrije slag op zijn naam bij de heren.
Orca trainer Henri Koek toonde zich content met het resultaat. “Niet alleen de toppers, maar de hele ploeg in de breedte heeft een uitstekende wedstrijd gezwommen. Er ontstond echt een sfeer waarin een flink aantal zwemmers boven zich uit konden stijgen. Als je dat als ploeg met elkaar voor elkaar krijgt geeft dat een individuele sport als zwemmen toch nét even dat beetje extra’s.”

Discussieer mee