U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

OVERZICHT: De Dodenherdenkingen in gemeente Leeuwarden

Hoewel er door coronamaatregelen niet veel mogelijk is, wordt dit jaar toch op verschillende manieren stilgestaan bij het herinneren van de Tweede Wereldoorlog. Ook LEO Middelsé besteedt dinsdagavond aandacht aan de Dodenherdenking.

LEO Middelsé FM brengt dinsdagavond rond de Dodenherdenking speciale programma's. Vanaf 18:00 is er een uur lang aangepaste muziek te horen, gevolgd door een twee uur durende live uitzending. Daarin is onder anderen verslag van de provinciale herdenking in de Prinsentuin te horen. En er zijn bijdragen van Douwe Drijver, die vertelt over de luchtoorlog boven Leeuwarden, en dhr. Wiersma, die opgroeide tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Prinsentuin
Commissaris van de Koning Arno Brok is dit jaar niet aanwezig bij de kransenlegging in de Prinsentuin. "75+1 jier betinken is yn myn belibbing in passend momint om it ris oars te dwaan. Tenei sil ik op 4 maaie de provinsje yn en ien kear yn de fiif jier nei Ljouwert", aldus Brok.

Gedeputeerden Sander de Rouwe en Sietske Poepjes zijn wel aanwezig. Ook burgemeester Sybrand Buma woont de herdenking bij. Hij geeft de herdenkingstoespraak.

De provinciale Dodenherdenking vanuit de Prinsentuin in Leeuwarden is dinsdagavond ook live te volgen via Omrop Fryslân TV. Bij de herdenking aanwezig zijn is dit jaar niet toegestaan.

Herdenken in coronatijd
Ook op andere plekken in de gemeente wordt dinsdag stilgestaan bij 4 mei. Zo wordt er bij de kerk van Reduzum een kleine herdenking gehouden, waarbij Hylke Tromp een gedicht zal voorlezen.

In Wirdum wordt wegens de coronamaatregelen op een andere manier herdacht: inwoners wordt gevraagd om 19.55 naar buiten te komen, dan zal vanaf de kerktoren The Last Post klinken.

 

Lees ook:

VIDEO: Leskist over Tweede Wereldoorlog voor basisscholen Grou

Discussieer mee