Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Paarse containerdeksel zorgt voor ergernis: "Het valt enorm op"

De nieuwe afvalcontainers met paarse deksel vallen niet bij iedereen in de smaak. Martin de Witte uit Leeuwarden vindt de kleur zo’n aantasting van zijn uitzicht, dat hij de deksel met groene verf heeft overgespoten. Tot onvrede van afvalverwerker Omrin. 

"Ik pakte gisteren de spuitbus en was met tien minuten klaar", vertelt De Witte. "De buurman stond er bij en zei "oh mooi, je mag die van mij ook wel doen." De Witte vindt paars een slechte keuze voor de container. “Het is echt een signaalkleur en valt enorm op in de tuin”, legt hij zijn ergernis uit. 

Onder de deksel
Volgens Omrin is de paarse kleur bewust gekozen en is die juist belangrijk voor chauffeurs. "Zo weten zij wat er onder de deksel zit en welke container ze moeten legen. Als inwoners ze een andere kleur gaan geven, bestaat de kans dat de container niet geleegd wordt", vertelt Omrin-woordvoerder Jelmar Helmhout. 

De Witte vindt het bureaucratie ten top. Hij hoopt dat Omrin begrip heeft voor zijn standpunt en kan zich niet voorstellen dat zijn container niet wordt geleegd. “Er zijn genoeg andere containers in de stad die bijvoorbeeld bestickerd zijn. Die legen ze toch ook?”

Duizenden containers
De afgelopen weken verving Omrin al een aantal kapotte containers door de nieuwe, paarse variant. "De komende weken gaan we ook andere containers vervangen, zo'n 15.000 totaal", zegt Helmhout. Volgens hem vinden de meeste mensen het een vrolijke kleur. "We hebben tot nu toe drie klachten ontvangen. Twee via de klantenservice en een via Twitter."

Verschillende meningen
Op sociale media zijn de meningen over de paarse deksel verdeeld. Een aantal Leeuwarders begrijpt de actie van De Witte. Anderen vinden de kleur juist mooi. En weer een andere groep kan zich niet voorstellen waar mensen zich druk om maken. 

Discussieer mee