U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

PAL GroenLinks bezorgd over geheimzinnige Systeem Risico Indicatie

PAL GroenLinks Leeuwarden maakt zich zorgen over het Systeem Risico Indicatie (SyRI) waarmee sneller fraude met uitkeringen, toeslagen en belasting opgespoord kan worden.  PAL GroenLinks maakt zich zorgen over de inzet van dit systeem in specifieke wijken waardoor je kunt spreken van een discriminerende werking t.a.v. burgers met een laag inkomen en/of andere migratieachtergrond.

Dinsdag 29 oktober 2019 vond er een rechtszaak plaats van een collectief van maatschappelijke organisaties tegen de overheid om een einde te maken aan het Systeem Risico Indicatie (SyRI). SyRI is in 2014 opgezet door het ministerie van Sociale Zaken om sneller fraude met uitkeringen, toeslagen en belasting op te sporen. Gemeenten kunnen met SyRI persoonsgegevens van burgers – die (nog) nergens van verdacht worden - uit allerlei databanken met elkaar combineren. Met deze algoritmen vindt een risicoanalyse van een grote groep mensen plaats. Wanneer volgens het controlesysteem sprake is van een verhoogd risicoprofiel, wordt de burger opgenomen in het Register Risicomelding. Diverse instanties kunnen dit inzien en besluiten tot nader onderzoek o.a. door de inzet van frauderechercheurs.

Hoe SyRI werkt is geheim. Gemeenteraden kunnen dit niet controleren en burgers kunnen een onterechte melding in het register niet aanvechten. Om SyRI te gebruiken moeten gemeenten een samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangaan.

De fractie van PAL GroenLinks (PGL) in Leeuwarden heeft daarom de volgende vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders in Leeuwarden: Maakt de gemeente Leeuwarden gebruik van het Systeem Risico Indicatie (SyRI) of een ander controle systeem dat gebruik maakt van algoritmen? Zo ja, welke? Zo nee, is het college van plan om SyRI of soortgelijke systemen te gaan gebruiken in de gemeente Leeuwarden? Hoe staat het college ten opzichte van het gebruik van sleepnettechnologie zoals SyRI met betrekking tot het opsporen van onrechtmatigheden?

Capelle aan den IJssel, Haarlem, Eindhoven en Rotterdam hebben SyRI toegepast in een of meer - overwegend arme - wijken. De Volkskrant wist de hand te leggen op de evaluaties en
onthulde eind juni dat dit alles op niets is uitgelopen. Burgemeester Aboutaleb trok afgelopen zomer de stekker uit het Rotterdamse SyRI-onderzoek. Sinds de wettelijke vastlegging van SyRI in 2014 is er zelfs nog niet één fraudegeval opgespoord (NRC 25-10-19).

 

Discussieer mee