U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Percentages volwassenen met overgewicht - gemeente Leeuwarden

Uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl blijkt dat 47% van de volwassenen in de gemeente Leeuwarden overgewicht heeft. 12% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Vandaagafvallen.nl heeft dit geconcludeerd door middel van verzamelde informatie rondom afvallen in Leeuwarden. Hiervoor hebben ze gegevens geraadpleegd van de Gezonheidsmonitor, het CBS en RIVM.

Opvallend: hiermee scoort de gemeente Leeuwarden wel beter dan het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien is 48,9% te zwaar, en heeft 13,8% te maken met obesitas.

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Sporten en bewegen in de gemeente Leeuwarden
Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 56% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Leeuwarden.

  • 63% doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (o.a. wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten)
  • 80% doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (o.a. traplopen, springen, fietsen en krachttraining)
  • 51% doet wekelijks aan sport
  • Het percentage fietsgebruik ligt op 37%. Dit betekent dat bij 37% van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets.

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?
76% van de inwoners van Leeuwarden ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland:

In Leeuwarden wordt door 41% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 8% van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 7% wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 23% van de inwoners in Leeuwarden rookt wel eens.

Discussieer mee