U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Nieuwe 'coronamaatregelen': alle samenkomsten tot 1 juni verboden (en meer)

Alle samenkomsten worden tot maandag 1 juni verboden door de coronacrisis. Dat kondigde minister Grapperhaus vanavond aan in een persconferentie over nieuwe 'coronamaatregelen'. Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om te handhaven, handhavers gaan vanaf nu boetes uitdelen bij overtredingen. 

Alle samenkomsten, met meer of minder dan 100 personen, zijn vanaf vanavond verboden. Een beperkte uitzondering geldt voor kerkelijke bruiloften en begrafenissen, kondigde Grapperhaus aan, zonder in detail te treden. Het kabinet werkt de steunmaatregelen voor sectoren, zoals de evenementenbranche, nog uit. Een andere nieuwe maatregel is dat op groepsvorming, waarvan zondagmiddag sprake was in het skatepark aan de Van Loonstraat, vanaf nu wordt gehandhaafd. De regel geldt vanaf drie personen (uitgezonderd gezinnen), boetes kunnen oplopen tot 400 euro per persoon, kondigde de minister aan. Publieke activiteiten op 4 mei kunnen geen doorgang vinden.

Aanscherping van quarantaine
Naast Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) kwamen ook minister-president Rutte en de ministers Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid) aan het woord. De Jonge kondigde een aanscherping van het quarantainebeleid aan. “Heeft één lid van het gezin koorts? Dan blijft het hele gezin thuis”, aldus de minister. “Onderschat het niet, de ernst en de snelheid van het virus: dat vraagt om serieus te worden genomen. Het virus verspreidt zichzelf niet, mensen doen dat.”

Minister Grapperhaus benadrukte nog even de huidige regels. “Ga alleen de deur uit voor je werk, als je niet kan niet thuiswerken, voor een ‘vitaal beroep’ en als je boodschappen moet doen. Doe de boodschappen alleen en doe dat op een tijdstip dat de winkel rustig en overzichtelijk is.” Ook een frisse neus halen blijft mogelijk, zei Grapperhaus, maar haal die frisse neus alleen. “Houd voortdurend anderhalve meter afstand.” En thuis: maximaal drie mensen op bezoek en weer de anderhalve meter afstand. Dit is nodig om ernstig zieken en ouderen te beschermen, aldus de bestuurder.

Aanscherping van bedrijfsregels
De regels voor bedrijven worden ook aangescherpt. Zo kan de burgemeester vanaf nu handhaven op een scherp deurbeleid in winkels, gaf Grapperhaus aan. Winkels die zich niet aan de coronamaatregelen houden, kunnen door de burgervader gesloten worden en een boete van maximaal 4000 euro tegemoet zien. Burgemeester Buma mag vanaf nu ook bepaalde plekken, zoals stranden, campings, vakantieparken en 'gewone' parken, in de gemeente Leeuwarden sluiten als er sprake is van een gezondheidsrisico.

Van zo'n gezondheidsrisico is sprake, zei Grapperhaus, als er onvoldoende maatregelen zijn getroffen om anderhalve meter afstand te houden. De anderhalve meter afstand wordt ook verplicht op markten, iets wat in onze gemeente al gebeurt, zo bleek uit de Zaailand-markt van afgelopen vrijdag. Minister De Jonge op zijn beurt adviseert kappers en nagelstylisten om tot en met maandag 6 april de deuren te sluiten. Paramedici, zoals fysiotherapeuten, krijgen het advies om vanaf nu zoveel mogelijk te beeldbellen of enkel een indicatie te geven.

Meer bedden in ziekenhuizen en op ic
Ministers De Jonge en Van Rijn kondigden in de persconferentie een uitbreiding van bedden in de ziekenhuizen en op de intensive care-afdelingen van de hospitalen aan. Ook is er extra beademingsapparatuur op komst. “Bestaande ic-boxen worden ingezet, er worden operatiekamers gebruikt – waar beademd kan worden -  er is extra beademingsapparatuur van defensie en er komt extra beademingsapparatuur”, gaf minister Van Rijn aan. Het zal topprioriteit zijn voor de aankomende tijd, aldus de bewindspersoon. Wat het MCL hiervan gaat merken, is nog onduidelijk.

'Lockdown' (nog) niet aan de orde
Een totale 'lockdown' is (nog) niet aan de orde, gaf minister-president Rutte aan. "Je kunt nu niets anders meer verzinnen, voordat je bij een totale 'lockdown' uitkomt, is mijn inschatting. Ik hoop dat we dat kunnen voorkomen, omdat je tegen gezonde mensen gaat zeggen: je moet allemaal thuisblijven en een frisse neus halen kan niet meer. Dit (de huidige en nieuwe maatregelen, red.) is een intelligente 'lockdown'." Een eventuele verlenging van de maatregelen wordt alleen niet uitgesloten, gaf De Jonge aan, maar dat wordt voor maandag 6 april gecommuniceerd.

Kinderen mogen buiten spelen, info over scholen volgt
Tot slot gaf minister Grapperhaus nog iets aan over kinderen en over scholen. Kinderen mogen buiten spelen, benadrukte hij. Dat mag, omdat zij minder risico lopen op corona. Over de heropening van de scholen wordt rond maandag 6 april meer bekend. Het RIVM is nu bezig met een rapport dat gaat over heropenstelling van de scholen, aldus de bestuurder.

Discussieer mee