Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Peter den Oudsten informateur Leeuwarden: "Volk heeft gesproken"

Oud PvdA-wethouder Peter den Oudsten gaat als informateur aan de slag in Leeuwarden. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een bijeenkomst over de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Tijdens de bijeenkomst werd Den Oudsten door de grootste partij van Leeuwarden, de PvdA, voorgedragen om als informateur aan de slag te gaan. De andere negen partijen waren het eens met deze benoeming.

Dat betekent dat de oud-wethouder en oud-burgemeester van Leeuwarden met de tien partijen om tafel gaat over de vorming van een nieuwe coalitie. Donderdag en vrijdag spreken zij elkaar voor het eerst.

Lokale partijen
Dan komt onder meer aan bod hoe de fracties de komende vier jaar voor zich zien. Bijvoorbeeld door wie Leeuwarden bestuurd moet worden en welke belangrijke thema's er in de gemeente spelen.

De lijsttrekkers lieten zich hier woensdagavond al kort over uit. Zo waren zij het er over eens dat de verkiezingsuitslag in het college van burgemeester en wethouders te zien moet zijn.

"Het volk heeft gesproken"
Dat betekent dat er naast PvdA en GroenLinks ook plek is voor de lokale partijen in het college. Namelijk FNP, Lijst058 en Gemeentebelangen.

"Het volk heeft gesproken, dus we moeten die kans ook krijgen", zegt Jan-Willem Tuininga van de FNP. Tuininga sluit niet uit dat hij eventueel de rol van wethouder op zich neemt. "Maar we moeten eerst in gesprek met de informateur", zegt hij.

Wethouders-kandidaten
De lijsttrekkers van Lijst058 en Gemeentebelangen laten zich nog niet uit over een wethouders-kandidaat. Zij willen eerst het gesprek met de informateur afwachten voor ze een naam bekendmaken.

Al is het voor Lijst058-lijsttrekker Otto van der Galiën duidelijk dat hij zelf geen wethouder wordt. "Zeg nooit nooit, maar ik werk ook bij het Wetterskip en we hebben een andere goede kandidaat bij Lijst058", aldus Van der Galiën.

Discussieer mee