U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Peverelli wint Wopke Eekhoffprijs 2020

Het gemeentebestuur van de gemeente Leeuwarden kent de Wopke Eekhoffprijs 2020 toe aan Tymen Peverelli. Deze vierjaarlijkse prijs, voor de beste bijdrage aan het lokaal historisch onderzoek over de afgelopen jaren, krijgt Peverelli voor zijn boek De stad als vaderland. Brugge, Leeuwarden en Maastricht in de eeuw van de natiestaat – 1815-1914.

Tymen Peverelli (1988) promoveerde vorig jaar oktober op deze studie aan de Universiteit van Amsterdam. Het college komt tot zijn besluit op voordracht van de jury, bestaande uit prof. dr. Mineke Bosch (voorzitter), prof. dr. Hans Mol en ir. Ap Timmermans.

Peverelli valt bij de jury niet alleen op omdat het eerste hoofdstuk opent met de zin: ‘Drukker Wopke Eekhoff (1809-1880) uit Leeuwarden hield zich in zijn vrije tijd intensief bezig met het stadsverleden.’ De jury was vooral onder de indruk van de relevantie van het onderwerp (de spanning tussen identificatie met de eigen stad met de overkoepelende natiestaat), de analytische inbedding en de empirische diepgang. In het boek worden het stadsnationalisme van drie middelgrote steden vergeleken, te weten Brugge, Leeuwarden en Maastricht. Het geeft hiermee de focus op lokale geschiedenis een perspectief en zet de bestudering en ‘viering’ van de lokale Leeuwarder geschiedenis in de 19e eeuw als vormen van cultureel nationalisme in een groter en vergelijkend kader.

Dat de Wopke Eekhoffprijs de kinderschoenen is ontgroeid, blijkt uit de keuze waarvoor de jury deze editie stond. Op de shortlist stonden een paar forse monografieën en diepgravende onderzoeken, waaronder een drietal dissertaties, naar aspecten van de geschiedenis van Leeuwarden. Maar de jury is unaniem in zijn voordracht de jonge en veelbelovende historicus Tymen Peverelli de Wopke Eekhoffprijs 2020 prijs toe te kennen.

De winnaar is inmiddels traditiegetrouw door de wethouder van cultuur, Hein Kuiken, telefonisch gefeliciteerd. De Wopke Eekhoffprijs, genoemd naar de eerste stadsarchivaris van Nederland, wordt op een later moment, wanneer de coronamaatregelen het weer toelaten, uitgereikt.

Discussieer mee