Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Politie Noord-Nederland wil Cambuursupporters niet meer begeleiden

De politie Noord-Nederland heeft besloten om supporters van SC Cambuur en FC Groningen voorlopig niet meer te begeleiden bij uitwedstrijden.

"We beginnen te merken dat ander politiewerk moet wijken, omdat we met een paar honderd mensen actief zijn bij betaald voetbalverenigingen."
Dat zegt Joop de schepper, waarnemend politiechef bij politie Noord-Nederland. "Wij zien in Noord-Nederland al het hele seizoen, en met name na de lange winterstop rondom het WK, dat het steeds meer capaciteit en inspanning vergt om het op een veilige en nette manier te laten verlopen."

Problemen bij de meeste wedstrijden
"Als we naar Cambuur kijken, hebben we dit seizoen bij twee derde van de thuiswedstrijden problemen ervaren, met als absolute dieptepunt de wedstrijd tegen Heerenveen, waar politiemensen maar ook nietsvermoedende voetbalsupporters stenen moesten zien te ontwijken om niet gewond te raken."

Burgemeester Jeroen Dijsselbloem van de gemeente Eindhoven heeft daarop besloten dat Cambuurfans komende zondag niet welkom zijn bij de wedstrijd tegen PSV. "Ik wil geen supporters ontvangen die zich zo misdragen dat politieagenten hun werk niet meer kunnen doen", schrijft Dijsselbloem in een persbericht.

Er hadden 125 Cambuursupporters een kaartje gekocht voor de wedstrijd in Eindhoven. Zij krijgen hun geld terug. Wat het betekent voor de rest van dit seizoen, is nog niet duidelijk

De politie wil supporters van SC Cambuur, maar ook FC Groningen, niet langer begeleiden naar uitwedstrijden. "Het begeleiden is een service aan de supporters. Wij leggen contact met de ontvangende politie-eenheid en de ontvangende betaald voetbalvereniging om ervoor te zorgen dat er zich geen verrassingen voordoen, maar als je je zo gedraagt, heb je niet langer recht op die service", stelt De Schepper.

Cambuur verbaasd
Algemeen directeur Ard de Graaf van SC Cambuur is verbaasd. "Als club hebben we geen enkel signaal vanuit de Politie hieromtrent ontvangen en herkennen we ons absoluut niet in dit beeld. Daarnaast worden nu alle voetballiefhebbers weggezet als halve criminelen en dat is natuurlijk ver bezijden de waarheid."

"Laat heel duidelijk zijn dat als er daadwerkelijk bedreigingen hebben plaatsgevonden richting agenten we dit nooit en te nimmer mogen tolereren en dat de betreffende individuen hiervoor gestraft moeten worden. Dat staat buiten kijf. Het gaat echter veel te ver om daar een hele grote groep welwillende supporters voor te straffen en dat is nu wel wat er aan de hand is", schrijft De Graaf op de website van SC Cambuur.

Volgens de Schepper is er wel overleg met Cambuur geweest. Hij roept raddraaiers op zich te gedragen. "Elke keer als het ons lukt om supporters verantwoordelijk te houden voor wat ze doen, dan treden we daartegen op, maar we kunnen ons niet elk weekend veroorloven om zo massaal aanwezig te zijn om een voetbalfeestje te faciliteren."

"Nodig ze niet meer uit"
De Schepper roept verenigingen op om relschoppers niet meer toe te laten tot wedstrijden. "Als ik een feestje heb en ik heb last van een kleine groep, dan nodig ik ze niet meer uit. We hebben afgelopen weekend prachtige dagen gehad in Thialf. Daar zitten ook heel veel mensen sport te beleven en niet iedereen is fan van dezelfde schaatser, maar toch gaat het daar hartstikke goed."

De politie wil best terugkomen op het besluit, maar "dat vraagt wel om concrete stappen en ook feitelijk gedrag. Niet alleen loze woorden en ook geen beloftes, maar feitelijk ander gedrag", zegt De Schepper.

Discussieer mee