U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Populatie Kleine Vuurvlinder mogelijk verdwenen in omgeving Grou

Door maaiwerkzaamheden in het najaar van 2017, tussen de snelweg A32 en de spoorbaan bij Grou is mogelijk een populatie Kleine Vuurvlinders helemaal verdwenen.

In december was er een soortgelijke situatie toen de vlinderstichting alarm sloeg toen bij Wolvega in het natuurgebied Brandemeer een onervaren kraanmachinist per ongeluk 90 procent van de beschermde grote vuurvlinders vernietigd.

“Het stukje natuur tussen de snelweg A32 en de spoorbaan bij Grou bleef van tot nu toe van maaiwerkzaamheden bespaard. Tot september 2016 werden er regelmatig kleine vuurvlinders gespot, laat Avion Eizenga uit Grou bestuurslid IVN De Lege Midden, lid Vlinderwerkgroep Friesland weten. Zij monitorde het gebied de afgelopen jaren intensief op insecten en vlinders. Op 2 oktober 2015 telde ze maar liefst 14 kleine vuurvlinders.

Vaak is bij gemeenten wel bekend waar zeldzame bloemen of planten voorkomen. Echter worden snoei- en maaiwerkzaamheden uitbesteedt en door derden uitgevoerd die niet op de hoogte zijn van de situatie ter plekke. Avion Eizenga heeft ook contact gehad met enige mensen van beheer Leeuwarden. ” Ik ga hen vragen niet meer te maaien in dat stukje natuur naast de spoorbaan. Wellicht overleven de insecten/vlinders dan wel.”

Bron: https://www.grousters.nl/

Discussieer mee