U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Update: PvdA-fractievoorzitter Andries Ekhart is overleden

PvdA-fractievoorzitter en oud-wethouder Andries Ekhart is overleden. De politicus raakte donderdagmiddag onwel in zijn woning in Camminghaburen, waarna hij is overleden. De PvdA'er is 66 jaar geworden.

Ekhart was voor zover bekend in goede gezondheid. Hij twitterde nog tot donderdagmiddag 13.00 uur. De politicus was sinds 1 april de fractievoorzitter van de sociaal-democraten in de gemeenteraad. Hij volgde die dag Lutz Jacobi op die terugkeerde in de rol van raadslid.

De politicus uit Camminghaburen was sinds 1 januari 2018 raadslid en vice-voorzitter van de PvdA-fractie. Daarvoor was Ekhart, van 2011 tot 2018, wethouder van de gemeente Leeuwarden. Eerder was hij wethouder en raadslid in de gemeenten Sneek en Súdwest-Fryslân.

Ekhart had zes verschillende portefeuilles
De PvdA'er stond bekend om zijn grote netwerk en zijn brede kennis op meerdere beleidsterreinen. Hij hield zich bezig met de portefeuilles Financiën, Integratie, Opvang, Werk en Inkomen, Sport en Zorg. Kwetsbaren in de samenleving, daar had Ekhart een groot hart voor. "Niet je postcode moet je toekomst bepalen, maar je talent", schreef hij op de website van PvdA Leeuwarden.

De kwetsbaren in de samenleving kwamen nadrukkelijk bovendrijven, toen de politicus als wethouder geconfronteerd werd met de financiering van het sociaal domein, die onder druk kwam te staan door de decentralisatie vanuit het Rijk.

Een docent met een hart voor Cambuur
Ekhart werd in 1995 lid van de sociaal-democraten op aandringen van Bareld de Vries, de vader van Jannewietske de Vries. "De PvdA zit in mijn bloed. Ik heb nog nooit op een andere partij gestemd." Hij had tot dan toe een achtergrond als leraar en conrector op RSG Magister Alvinus in Sneek. Toch was de politicus een echte Liwwadder. Hij werd geboren aan de Koestraat en had een hart voor Cambuur. Ekhart was vaak met zijn broers en zus bij de wedstrijden te vinden. Hij volgde de eredivisiekwestie ook op de voet, blijkt uit zijn tweets.

'Leeuwarden Toen' met Ekhart in herhaling
De politicus laat zijn vrouw Baudina - waar hij meer dan 40 jaar mee was getrouwd - achter en twee kinderen een kleinkind. Op LEO Middelsé TV is dit weekeinde een herhaling te zien van de aflevering van 'Leeuwarden Toen' met Andries Ekhart. Die aflevering werd twee jaar geleden uitgezonden.

Discussieer mee