Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

PvdA geeft nog geen uitsluitsel over vasthouden GrienLinks: "Het moet wel linkser"

Edou Hamstra houdt het liefst GrienLinks vast, mocht de PvdA uitgenodigd worden om te praten over een nieuw college. "Het moet wel linkser, vind ik", zegt Hamstra, die wel aangeeft dat het eerst aan BBB is. "We hebben de winnaar nu even te respecteren."


De PvdA is in Fryslân de tweede partij geworden, na BBB. Lijsttrekker Hamstra geeft aan te willen proberen samen een coalitie te vormen waar GrienLinks ook bij hoort. "GrienLinks staat als natuurlijk bondgenoot het dichtst bij onze idealen, dus we proberen wel met elkaar aan tafel te komen."
Voor GrienLinks is de voorkeur wel duidelijk. "We houden elkaar vast hè", zei lijsttrekker Charda Kuipers woensdag nog tegen Hamstra nadat ze bij Omrop Fryslân voor de televisie aan tafel zaten.

Honderd procent uitsluitsel geeft Hamstra echter ook weer niet. "We blijven hier twee losse fracties, zo zijn wij de verkiezingen ingegaan. Dat vind ik er ook recht aan doen. Maar GrienLinks is altijd onze natuurlijke bondgenoot geweest. En als je kijkt naar wat je wilt bereiken, dan moeten we wel met een bondgenoot de coalitie in."


Charda Kuipers (GrienLinks) en Edou Hamstra (PvdA)
© Omrop Fryslân

De PvdA en GrienLinks willen samen één fractie in de Eerste Kamer vormen: door samen te werken hopen ze meer invloed te hebben. In de provincies deden zij ieder met eigen lijsten mee, behalve in Zeeland.

Coalitiepuzzel
Hamstra geeft aan dat idealen voor de PvdA op de eerste plaats staan. "Dat zal een puzzel worden, maar dat is het voor iedereen. We moeten met elkaar in gesprek over het beste voor Fryslân."

De verschillen tussen BBB en GrienLinks zijn volgens Hamstra niet onoverkomelijk. "Ik denk ook dat dit kan, want wij willen allemaal perspectief voor de boer en voor de samenleving. Dus laten we van daaruit in gesprek gaan, dan hoop ik dat het lukt."

Zetel verlies 'retejammer'
Zoals het nu lijkt, verliest de PvdA een zetel en houdt de fractie daarmee vijf zetels over. "Dat vinden wij retejammer", zo verwoordt Hamstra het. "Als je kijkt naar het hele klimaat mag je best tevreden zijn als tweede partij, wij blijven overeind. Maar die zetel verlies is wel een domper."

Mocht BBB in gesprek willen en open staan voor een tweede verkenner, dan wil de PvdA daar wel over nadenken. "Vanuit ons is die optie er altijd, maar ik vind wel dat het aan de BBB is om te bepalen. Maar als die vraag komt, dan zijn we zeker bereid om mee te denken."

Discussieer mee