U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO FM Kijk terug op LEO TV

PvdA wil monument station terug naar oude plaats

De PvdA Leeuwarden is niet blij met de verplaatsing van het Oorlogsmonument op het station. De fractie zou graag zien dat het monument weer op de oorspronkelijke plaats terecht zou komen.

Op het station staat sinds november 1945 het Monument voor het Spoorwegpersoneel. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven werknemers van de Nederlandse Spoorwegen die in de periode van 17 september 1944 (begin van de spoorwegstaking) tot 15 april 1945 (bevrijding van Leeuwarden) door oorlogshandelingen zijn omgekomen.
Recent is het monument verplaatst van de prominente en zichtbare plek op het perron van Station Leeuwarden, naar een plek achteraf op het perron.
De fractie van de PvdA Leeuwarden vindt dat dit een onwenselijke en weinig respectvolle gang van zaken en vraagt aan het college of ze voorafgaand  over de verplaatsing was geïnformeerd door de NS.
De PvdA is van mening dat dit monument, uit respect voor de op het monument genoemde gevallenen en hun nabestaanden en ter herinnering aan het offer dat zij en vele anderen hebben gebracht voor onze vrijheid, de prominente plaats verdient die het voor de verplaatsing had. Aan het college wordt gevraagd zich hiervoor in te zetten.

Discussieer mee