Een groene woonwijk is goed voor de mentale gezondheid. Dat stelt Bartele Boersma. Hij werkt voor bouwbedrijf Lont als procesregisseur en houdt zich bezig met vergroening. Hij reageert onder meer op het verzoek van inwoners van de Vlietzone om bomen van Bosk in hun wijk te zetten.
Naar aanleiding van het project Bosk is er in Leeuwarden discussie ontstaan over waar de bomen een tijdelijke plek krijgen. Ze blijven vooral in het centrum en komen niet in de buitenwijken.
En dat was wel het originele plan van bedenker Joop Mulder. Zijn idee was om met Bosk de wijken in de Friese hoofdstad te verbinden en te verbeteren. Dat was volgens hem bij LF2018 te weinig gebeurd.
Beter nadenken over inrichting woonwijken
Dat er nu discussie is, is goed, denkt Boersma. Hij vindt dat er beter moet worden nagedacht over de inrichting van de wijken. Dat is waar hij zich bij zijn werkgever, bouwbedrijf Lont in St.-Annaparochie, mee bezighoudt.
"Wij kijken in alle projecten heel goed naar de leefomgeving. Hoe richt je dat groen in en hoe kunnen bewoners elkaar daar ontmoeten? We gebruiken de zogeheten kluerfilosofie, een bouwstrategie die zich richt op wat er gebeurt rondom een woning en hoe mensen daar langer, gezonder en gelukkiger kunnen wonen."
Het zijn met name achterstandswijken waar openbaar groen ontbreekt. In Leeuwarden is dat bijvoorbeeld de Vlietzone. Boersma: "Deze buurt is ingericht voor de auto. Er zijn ook amper speelplaatsen in het groen."
Als er geen oog is voor de menselijke maat in de wijk, is dat volgens Boersma een probleem. "Mensen komen dan niet naar buiten en ontmoeten elkaar ook niet. Ook uit duurzaamheidsperspectief is groen een goede investering. Wordt het warm, dan is er minder schaduw en dus warmer en krijgen mensen sneller hittestress."
Juist in de Vlietzone hadden ze graag het project Bosk gezien. Het idee is losgelaten omdat het volgens de organisatie bijna ondoenbaar is om zo'n eind te lopen met de bomen. Bovendien is de verkeersveiligheid een probleem, aldus de gemeente Leeuwarden.
Dat er zo positief gereageerd wordt op Bosk is een goed teken, vindt Boersma. "Als bedrijf vinden we dat je veel breder moet kijken dan de woning. Een wijk moet er 100 jaar kunnen staan. Bosk levert nu op dat mensen het zien en zeggen van: 'Nu is het hier en willen we het houden ook'. Dat is goed."
Alle bomen van Bosk worden opnieuw geplant in de wijken van Leeuwarden, zo is de bedoeling van organisator Arcadia.