U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Regenboogvlag op de Oldehove en Politiebureau

Vrijdag 11 oktober is het nationale Coming Out dag. Dit is de dag waarop acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit wordt gevierd. Veel steden en gemeenten in Nederland hangen daarom de bekende regenboogvlag uit. Ook Leeuwarden doet hieraan mee. 

Om 8 uur ’s ochtends werd op de Oldehove de vlag gehesen door raadsleden Julie Bruijnincx (D66), Evelien van Hillo-Wolting (Lijst058), Geu Luik (VVD),  Aaltsje Meinderts (CDA), Martin van Mourik (50Plus), Frits Rijpma (CU) en Tûmba-directeur Mirka Antolovic (PVDA) samen met Anne de Groot van het COC. Daarmee uitten zij dat ook in Leeuwarden iedereen mag zijn wie die is!De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Met het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out dag geven gemeenten een boodschap af aan burgers, werknemers, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties om open te staan voor diversiteit.

Regenbooggemeente
Een Regenbooggemeente is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI’s). Op 12 oktober 2018 hebben 53 Regenbooggemeenten waaronder Leeuwarden een intentieverklaring getekend met het ministerie van OCW. Waarmee zij (opnieuw) de ambitie uitspreken om het thema seksuele- en genderdiversiteit zichtbaar te maken.

Politie doet ook mee

Ook op het politiebureau hijst de Regenboogvlag. De politie vindt deelname aan deze dag belangrijk. Zij wil het vertrouwen van de LHBTI-gemeenschap in de politie vergroten en laten zien dat het veilig is om melding/aangifte te doen van incidenten die gerelateerd zijn aan geaardheid of genderidentiteit.

Roze Zaterdag 2020
Elk jaar wordt er rond eind juni de Roze Zaterdag gehouden, de Nederlandse 'gay pride' die tot doel heeft de diversiteit van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te tonen en zo het begrip te vergroten. Dankzij een aantal Leeuwarder organisaties, waaronder COC en Tûmba, komt dit landelijke evenement in 2020 naar Leeuwarden.

Discussieer mee