U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Regiofinale FIRST® LEGO League bij NHL Stenden Hogeschool

Zaterdag 30 november vindt de zinderende regiofinale plaats van de FIRST® LEGO League. In totaal hebben 18 teams de afgelopen maanden hard gewerkt aan hun robot ter voorbereiding op de wedstrijd.

Deze heeft als doel jongeren uit te dagen om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Komende zaterdag komen alle teams bijeen en strijden ze om een plekje in de Benelux finale en uiteindelijk een ticket om naar Amerika te gaan.

Robots programmeren
De teams die deelnemen aan de regiofinales zijn afkomstig van basisscholen en onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs uit Noord Nederland. De leerlingen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. Ze werken aan twee opdrachten, de eerste is het ontwerpen, bouwen en programmeren van een robot. Teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem en software naar keuze. Tijdens de finaledagen moeten de teams met de robot wedstrijden spelen op een opdrachtenparcours.

Maatschappelijke opdracht

Maar de FIRST® LEGO League is meer dan alleen een robotwedstrijd en dat is te zien tijdens de tweede opdracht. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van wetenschap en techniek en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht, dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

Kinderen enthousiasmeren

De vraag naar HBO-technici en ICT’ers is enorm, maar voldoende aanbod blijft een uitdaging. Daarom is het volgens Jooske Haije, academiedirecteur van Technology & Innovation binnen NHL Stenden, van belang dat we initiatieven als de FIRST® LEGO League omarmen. “De markt vraagt veel meer (hoogopgeleid) technisch personeel op alle aspecten binnen de techniek en ICT dan uitstroomt vanaf het HBO. Daarom is het van belang dat we onze jongeren enthousiast maken voor techniek en hen leren om te gaan met vaardigheden als ontwerpen, bouwen en programmeren. Er zijn binnen de techniek en ICT zoveel beroepsmogelijkheden, tijdens wedstrijden als deze laten we kinderen hiermee spelenderwijze kennismaken. Het is prachtig om de teams aan het werk te zien, de FIRST® LEGO League is echt een feest.”

De regiofinale van de FIRST® LEGO League begint zaterdag 30 november om 10:00 uur bij NHL Stenden Hogeschool, aan de Rengerslaan 10 in Leeuwarden.

Discussieer mee