Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Reizend kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ in Leeuwarden

Op de Lange Pijp in de binnenstad van Leeuwarden is dinsdag een kunstwerk van Jantien Mook geplaatst; ‘Ode aan het Varken’.

‘Ode aan het Varken’ is een sculptuur van een varken dat naar vrijheid springt. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Jantien Mook in samenwerking met Dirk-Jan Schrander. “Met dit werk wil ik de schoonheid en de kracht van dieren tonen. Ik hoop dat mensen zich vereenzelvigen met het dier en niet wegkijken in een tijd van bio-industrie. Het varken verbeeldt de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft”, aldus Mook.

Bezoekers van de binnenstad van Leeuwarden worden uitgenodigd om het varken te vergezellen op het podium. Wethouder Hein Kuiken: “Wanneer je er alleen al naar kijkt, word je er vrolijk van, iets wat wij in deze tijd van corona wel kunnen gebruiken. En misschien staat men bij het zien van dit varken wel even stil bij het welzijn van dieren”.

‘Ode aan het Varken’ is ook de start van het burgerinitiatief ‘End the Cage Age’. Op 8 oktober 2019 werd het varken tentoongesteld in Brussel tegenover de Europese Commissie om de 1,5 miljoen handtekeningen te vieren voor een beter leven voor dieren in de Europese veehouderij. Afgelopen twee jaar reisde het blije varken door heel Nederland, België en het is net terug uit Hamburg. Tot eind januari 2021 staat het varken in het centrum van Leeuwarden.

Raadslid Andries Bergsma kwam met het voorstel om dit reizende kunstwerk naar Leeuwarden te halen. Het idee is voorgelegd aan de Adviesgroep BKV en die heeft positief geadviseerd aan de gemeente.

Discussieer mee