U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

‘Roes’ vertelt over de gevolgen van softdrugs, alcohol en lachgas bij jongeren

Op woensdag 16 oktober aanstaande om 14.00 uur is de speciale presentatie van het vijftigste boek van Caja Cazemier: ‘Roes’. De presentatie vindt plaats op het Leeuwarder Lyceum, school van OSG Piter Jelles voor havo en vwo, aan de Doctor Jacob Botkeweg 3 te Leeuwarden.

Bij de presentatie zijn leerlingen aanwezig uit de derde klassen, twee meelezers en jongeren die Caja geïnterviewd heeft tijdens haar research voor dit boek. Roes gaat over de gevolgen van softdrugs, alcohol en lachgas en draait uiteindelijk om de vraag: wat doe jij om erbij te horen?

Lydie Jongbloed (docent Nederlands, Leeuwarder Lyceum): “We vinden het erg leuk en belangrijk dat ‘Roes’ wordt gepresenteerd op onze school. Het past ook bij onze schoolcultuur om zaken te bespreken die zich in het weekend afspelen. Leerlingen maken keuzes voor wat betreft hun vakken, vervolgstudie en andere schoolse zaken, maar we bespreken ook welke keuzes je in het dagelijks leven moet maken. Kies je voor jezelf of kies je voor de groep en doe je dingen waar je eigenlijk niet achterstaat?”

Caja Cazemier, auteur en jongerencoach, heeft voor dit boek onderzoek gedaan bij o.a. het Trimbos-instituut. Ze heeft oog voor de psychologische aspecten voor experimenteren met alcohol en drugs, zoals stresshantering en groepsdruk. Caja Cazemier over de keuze voor de presentatie op het Leeuwarder Lyceum: “Als ik jongeren wil interviewen als voorbereiding voor een nieuw boek, zoek ik contact met een school. Lydie Jongbloed ken ik nog van vroeger wij waren collega’s toen ik zelf nog voor de klas stond. Ze was aanwezig bij de presentatie van mijn allereerste boek en daarom vind ik het leuk om bij haar op school ook de presentatie van dit vijftigste boek te houden.”

Tekst achterflap Roes: “Het leven is een feestje dat gevierd moet worden, vinden Lola, Yvar en hun vrienden. En dat doen ze dan ook: met drinken, blowen en soms met een ballonnetje lachgas. Lang leve de lol! Maar ze komen er ook achter dat brak zijn niet zo handig is als je een proefwerk moet leren. En dat het niet fijn is om tegen je ouders te liegen. Ieder voor zich moeten ze bepalen wat ze er voor over hebben om erbij te horen.”

Discussieer mee