U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Ongeveer 200 Friese basisscholen woensdag dicht

Op 6 november, de dag dat in de Tweede Kamer de onderwijsbegroting wordt behandeld, hebben de verschillende onderwijsbonden en organisaties – AOb, CNV, FNV, FvOv, PO in Actie, VO in Actie, Laks, Leraren in Actie (LIA), Ouders & Onderwijs en AVS – hun leden in het basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs opgeroepen om te gaan staken. Bijna de helft van de bijna 400 basisscholen in Friesland is volgens een peiling van de Algemene Onderwijsbond woensdag dicht.

 

Omdat het lerarentekort de komende jaren enorm oploopt, hebben de vakbonden en de werkgevers in het basis- en voortgezet onderwijs voor de zomervakantie al gezamenlijk een noodpakket aangevraagd om het personeelstekort en de werkdruk in het onderwijs aan te pakken. 

Afgelopen vrijdag sloten de bonden, werkgevers en minister Slob een convenant waarin het kabinet toezegde 460 miljoen euro te investeren in het onderwijs. Leden konden zich niet vinden in deze afspraken, omdat een aanzienlijk deel van dit geld eenmalig is. Het hoofdbestuur van de Algemene Onderwijsbond heeft daarom afstand genomen van het convenant en AOb voorzitter Liesbeth Verheggen is afgetreden.

De staking op 6 november gaat door. Er zijn structurele investeringen nodig om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen en om onderwijspersoneel in staat te stellen hun werk goed te kunnen doen, in het belang van onze kinderen, aldus de AOb. 

In het noorden van Nederland wordt daarom actie gevoerd op 6 november van 11.00 tot 13.00 uur actie in het WTC EXPO in Leeuwarden met leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs, onderwijsondersteuners, ouders en leerlingen.

 

 

Discussieer mee