Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Schaker Migchiel de jong ziet af van debuut op NK vanwege coronatesten

"Het was een moeilijk besluit. Ik heb overwogen al die tests dan toch maar te doen. Maar het moet wel een gelijk speelveld zijn." Schaker Migchiel de Jong uit Leeuwarden laat het NK in Hoogeveen aan zich voorbij gaan. Hij is het niet eens is met de verplichte coronatesten.

De andere Fries, Sipke Ernst - oorspronkelijk uit Damwâld -, doet wel mee aan het NK dat vrijdag begint. Hij en De Jong hadden samen met vier andere topschakers een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse schaakbond en de gemeente Hoogeveen. Het NK is in het gemeentehuis van de Drentse stad.

Inzet van het kort geding is het coronatoegangsbewijs. Dat is een QR-code of, voor schakers die niet gevaccineerd zijn, een test voorafgaand aan de wedstrijd. En dat haalt de spelers uit hun concentratie, zo luidt het bezwaar.

De Jong: "We moeten twee uur voor elke wedstrijd een test laten doen. Dat leidt erg af van de voorbereiding. En bovendien, ik moet van Leeuwarden naar Hoogeveen reizen."

Stem laten horen
De rechter was het niet eens met de argumenten van de zes topschakers en gaf hen ongelijk. Dat had De Jong wel verwacht. Hij vindt het in ieder geval belangrijk zijn stem te hebben laten horen.

Het is voor het eerst dat het lid van de Friese schaakvereniging Philodor zich geplaatst heeft voor het NK. De Jong wil heel graag meedoen, alleen niet onder de voorwaarden die de schaakbond en de gemeente Hoogeveen hebben gesteld.

Spelen zonder verplichte QR-code of test is wel degelijk mogelijk, aldus De Jong. In Groningen is met kerstmis altijd een schaaktoernooi. De organisatie daarvan heeft al aangegeven niet met verplichte tests of QR-code te willen werken, zegt De Jong. "Daar ga ik me nu alvast voor aanmelden."

Discussieer mee