U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Sem Vonk domineert in Appingedam, Thirza Huitema dubbel goud

Karateka's Thirza Huitema (7) uit Stiens en Sem Vonk (10) uit Hallum hebben zaterdag 9 februari een eerste prijs gewonnen op de Ommelander Cup. De pupillen van Karatevereniging Iryoku uit Leeuwarden/Stiens waren bij het toernooi in Appingedam de beste op het onderdeel kumite (vrije gevecht). Jadey Thomassen (13) uit Reduzum, Finn Utzon (12) uit Rinsemageest en Thirza's broer Mathijs (10) scoorden een derde plek. Aan het toernooi deden ruim 100 karateka's mee.

Zeven leden van Iryoku gaven onder leiding van coaches Pietje Peeringa en Jesse Swart acte de présence in Appingedam.

De tweelingbroers Jens en Finn Utzon kwamen 's ochtends met hun moeder Marike (43) uit op het onderdeel kata (loopvormen). In een poule met ervaren katalopers in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar verzamelde Finn voldoende punten om door te dringen tot de laatste vier. Jens greep door een kleine vergissing aan het begin van zijn 'Taikyoku Sono San' net naast een finaleplaats. In de apotheose liet Finn opnieuw een fraaie kata zien, wat hem de derde plaats opleverde. Marike Utzon trad aan in een volwassenengroep met tien ervaren katalopers. Zij kwam een paar tienden tekort voor de finale.

Bij kumite, een direct gevecht met tegenstanders, was er 's middags gelijk succes met een eerste plaats voor Thirza Huitema. De jongste deelnemer namens Iryoku wist haar slotpartij te winnen met een fraaie cirkelschop naar het bovenbeen, waarvoor ze een waza-ari (half punt) kreeg. Het succes voor de familie Huitema uit Stiens was even later compleet met een derde plek voor broer Mathijs in een gewaagde poule. Jadey Thomassen legde in haar poule ook beslag op een bronzen plak. Sem Vonk maakte in Groningen veel indruk. Hij moest het opnemen tegen drie tegenstanders en versloeg hen telkens binnen twintig seconden. Vonk scoorde vliegensvlug met rake cirkelschoppen naar het hoofd. Deze technieken leverden de Hallummer telkens een waza-ari op. Twee waza-ari's betekenden een ippon (vol punt) en de winst.

Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku (Japans voor ‘wilskracht’) werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. Momenteel telt de vereniging ruim 120 leden en vijf dojo’s (locaties): vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 25 jaar werd een groot aantal prijzen behaald op de onderdelen kata (loopvormen) en kumite (vrije gevecht). De vereniging leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioen af en eenmaal werd een Europese titel veroverd. Jaarlijks organiseert Iryoku de Oldehove Cup in Leeuwarden. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse ShinKyokushin Organisatie (NSKO).

ShinKyokushin Karate
ShinKyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. ShinKyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het ShinKyokushin Karate, waaronder Dolph Lundgren en Sean Connery.

Discussieer mee