U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Sing-in met Wiebe Kaspers in Obe

Op zondag 27 oktober neemt Wiebe Kaspers het publiek tijdens een 'sing-in' in Obe mee op reis langs Friese evergreens en meezingers. Met speciale aandacht voor het beroemde lied dat Waling Dijkstra heeft geschreven: ‘Wat bisto leaflik rizende simmermoarn.’ Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Het is een informeel concertje waarbij het publiek zoveel mogelijk meezingt en informatie meekrijgt over Waling Dijkstra en de Friestalige muziek tot nu toe. Het programma duurt twee uren met een kleine pauze van een kwartiertje. Het repertoire bestaat uit een leuk inzingliedje om de keel te smeren en dan begint het echt met ‘Rizende simmermoarn’, gevolgd door bekende Friese liedjes en kinderliedjes van nu. Er is een primeur van ‘Bello’ van Annie M.G. Schmidt in het Fries en nog een paar eigen liedjes van Wiebe in het Fries.

Daarnaast vertelt Beart Oosterhaven over de geschiedenis van het Friestalige lied en geeft hij antwoord op de vraag: Hoe staat het er vandaag de dag voor met de Friese taal in liedjes?

Verder werken mee: Daan Slagter, op z’n huiskamer-drumstel (het ritme-instrument draagt bij aan een gezellige sfeer) en saxofonist Johan Postma doet mee om de melodie nog beter hoorbaar te maken voor het publiek. Bovendien worden de teksten van alle liedjes met een beamer getoond.

De liedjes zijn voor alle leeftijden geschikt; ook kinderen zijn van harte welkom. Er wordt ook een nummer van het nieuwe album ‘Y’ van de band van Wiebe gespeeld, iedereen kan dan meezingen. Alvast weten welk lied dat is? ‘No-man’s-Land’ op Spotify. Op deze middag in het Fries vertolkt!

Waar: Obe, podium voor literatuur, kunst en taal, Heer Ivostraatje 1, Leeuwarden
Wanneer: zondag 27 oktober, 14:00-16:00 uur.
Toegang: gratis

Deze activiteit is onderdeel van de tentoonstelling 'Waling Dykstra - Foarútgong'. Waling Dykstra (1821-1914), bakker, boekbinder en -verkoper, is een van de belangrijkste grondleggers van de Friese literatuur. Bijna 75 jaar lang leerde deze auto-didact de Friezen hun eigen taal te lezen en te schrijven, erin te zingen en toneel te spelen. Zijn invloed als schrijver, dichter, journalist en volkskundige, op de Friese taal en de Friestalige cultuur is groter dan die van welke andere schrijver ook. Zijn maatschappijkritische toon, strijd voor het Fries en inzet voor sociale gerechtigheid en emancipatie verdienen meer dan honderd jaar na zijn dood nieuwe aandacht. Met de tentoonstelling 'Waling Dykstra - Foarútgong' brengt Tresoar Waling Dykstra weer terug in het Fryslân van vandaag.

Discussieer mee