U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.

Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Slauerhoff Lezing door Arne Zuidhoek in de Dorpskerk Huizum

Jaarlijks wordt door een prominente Nederlander op of rond Slauerhoffs sterfdag de Slauerhoff Lezing verzorgd. Deze keer is vanwege de Slauerhoff-evenementen, als onderdeel van LF2018, welbewust gekozen voor Arne Zuidhoek.

De titel van de lezing luidt 'Te varen naar het eiland van geluk'. Deze stoelt op het door J.J. Slauerhoff zelf gekozen beeld van de 'zwerver' met een rusteloze behoefte om verre oorden te bezoeken en wereldzeeën te bevaren.

Juist omdat Slauerhoff een zeer wankele gezondheid had vindt Zuidhoek die behoefte getuigen van een enorme dosis optimisme oftewel: 'levenslust'. Dat is dan ook het thema van de avond die samen met de expositie 'In Memoriam Patris' in feite de afsluiting vormt van de Slauerhoff-evenementen in de Dorpskerk Huizum. Singer-songwriter Jankobus Seunnenga zingt het gedicht 'In Memoriam Patris'.

Arne Zuidhoek heeft maar liefst 75 boeken op zijn naam staan. Hij combineert zijn kunstenaarschap (schrijven en tekenen) met zeereizen. Zo rondde hij per schip driemaal de wereld. Hij woonde afwisselend in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten, waar hij op tal van plaatsen (o.a. New York, Seattle) heeft geëxposeerd.

Zijn boeken gaan over sprookjes, legenden en vooral maritieme onderwerpen, vaak voorzien van prachtige tekeningen en ingenieuze illustraties. Naast werken als 'Onze Mooiste Koopvaardijschepen'en 'The Maritime Netherlands' is zijn levenwerk een vierdelige Engelse piratenencyclopedie met 6317 lemma's over avonturiers en pioniers.

Tot zijn oevre behoren ook twee boeken over het avontuurlijke leven van Slauerhoff, t.w. 'Te varen naar het eiland van geluk' en 'Een Reis'. Na afloop van de lezing signeert hij deze boeken voor de liefhebbers.

Discussieer mee