U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Soroptimist Filmfestival voor Kinderen in Bioscoop Tivoli

Op donderdag 25 januari bezoeken bijna 1600 kinderen en hun begeleiders van 14 verschillende basisscholen uit Leeuwarden de negende editie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen in Bioscoop Tivoli. De schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar bezoeken met hun groep dit bijzondere filmfestival dat in het teken staat van de Kinderrechten. De films die in Tivoli draaien, haken in op het recht van kinderen op bescherming tegen geweld, het recht op een familie, onderwijs en gezondheidszorg.

Dit festival, dat ooit in Drachten begon, vindt plaats op vijftien locaties. Het is niet alleen een event voor Noord-Nederland, maar het breidt zich steeds verder uit. Dit jaar doen Tiel en Gouda voor het eerst mee.

Doel van het festival is om kinderen bewust te maken van het bestaan van kinderrechten en ze een kijkje te geven in het leven van andere kinderen wereldwijd. Het festival vindt dit jaar naast Leeuwarden, Tiel en Gouda ook plaats in Assen, Hoogeveen, Emmen, Stadskanaal, Groningen, Drachten, Steenwijk, Klazienaveen, Edam, Volendam, Hoorn, Noordwolde. Totaal hoopt de organisatie 10.000 kinderen te bereiken.

Dit festival wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten van het kind. De kinderen hebben hierover in hun klas van te voren al gesproken of doen dat na het bioscoopbezoek. “De vertoonde films hebben allemaal een relatie met kinderrechten. Op deze manier proberen de Soroptimisten de bewustwording van de kinderen te vergroten. “Er zijn nog zo veel kinderen overal ter wereld voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn”, vertelt de voorzitter van het filmfestival. Soroptimisten zijn werkende vrouwen die hun kennis bundelen. Hun aandacht is gericht op het verbeteren van de rechten van vrouwen en kinderen.

Op het programma staan twee films: Blanka (2015) en Cloudboy (2017). De film Blanka werd tweemaal bekroond op het filmfestival in Venetië en is voor groep 7 en 8, terwijl de film Cloudboy voor groep 5 en 6 is geprogrammeerd.

De debuutfilm, Blanka van de Japanse regisseur Kohki Hasei is een warm maar nergens sentimenteel verhaal over de veerkracht van kinderen die zich onder moeilijke omstandigheden staande moeten zien te houden – een verhaal dat herinneringen oproept aan Slumdog Millionaire. De film werd bij het filmfestival van Venetië tweemaal bekroond.

Blanka is een bijdehand meisje dat overleeft in de straten van Manila. Ze is een goedgeoefende, vingervlugge zakkenrolster en leidster van een kleine bende straatschoffies. Achter het stoere uiterlijk van Blanka gaat echter een dromerig meisje schuil dat hunkert naar een eigen familie.

In haar kleine slaapplaats, die ze zo huiselijk mogelijk heeft ingericht, verstopt ze een blik waarin ze geld bewaart. Hiermee hoopt ze zichzelf ooit een moeder te kunnen kopen. Op een dag ontmoet Blanka de oude, blinde straatmuzikant Peter en tussen de twee groeit langzaamaan een warme vriendschap. Maar in de straten van Manila ligt het gevaar altijd op de loer…

CLOUDBOY gaat over de twaalfjarige Niilas (Daan Roofthooft) die bij zijn vader Gerard (Geert Van Rampelberg) in België woont. Niilas is een jongen van de stad en documenteert de geluiden rondom hem op een logge dictafoon die hij overal mee naartoe draagt. Het ding staat symbool voor een (auditieve) wereld waarin de tiener zich opsluit.

Niilas lijkt niets over zijn moeder te weten, behalve dat ze in het noorden van Zweden woont. En zijn vader acht het moment gekomen voor moeder en zoon om de draad weer op te pikken. Deze zomer moet Niilas -tegen zijn wil in- naar Lapland afreizen waar zijn moeder en haar nieuwe familie wonen tussen de Sami, een inheemse groep rendierherders. Ondanks een warm welkom keert Niilas in zichzelf. De enige die bij hem binnen kan dringen in zijn halfzus Sunna.

Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van werkende vrouwen, die maatschappelijke doelen nastreeft. Het Soroptimisme richt zich vooral op verbetering van de positie van vrouwen en kinderen. Er zijn wereldwijd (internationaal) 80.000 leden, verdeeld over 126 landen. Alle aan dit festival meewerkende clubs zijn onderdeel van deze organisatie.

Kijk voor meer informatie over de deelnemende bioscopen, de films en de sponsoren op de website van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen: www.sffk.nl .

Foto’s: Soroptimist Filmfestival voor Kinderen 2017

Discussieer mee