U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

SP Groningen: wanneer betaalt Isabelle Diks wachtgeld en verblijfskosten terug?

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP in Groningen wil weten wanneer wethouder Isabelle Diks het wachtgeld en de verblijfskosten die zij ontving, gaat terugbetalen. Dijk kaart het onderwerp binnenkort aan in zijn kennismakingsgesprek met Diks, zegt hij bij de Groninger omroep OOG. De SP'er is verbaasd dat het erop lijkt dat het geld nog niet is teruggestort.

De politicus baseert zijn uitspraken op die van Diks. Zij werd vorige week geïnterviewd door OOG na haar installatie - met een nipte meerderheid aan steun van de Groninger gemeenteraad - als wethouder van de gemeente Groningen. In dit gesprek kwamen ook het ontvangen wachtgeld en de verblijfkosten ter sprake. "Dat ga ik overigens allemaal terugbetalen", gaf Diks toen aan. "Ik ga het wachtgeld terugbetalen en de verblijfsvergoeding."

Deze uitspraken doen de wenkbrauwen van Dijk fronsen, omdat Diks hiermee impliceert dat er nog niets is terugbetaald, terwijl ze hier eerder wel beloften over deed. De politica beloofde in november het wachtgeld terug te storten, vorige maand volgde een belofte om de verblijfskosten te retourneren.

Diks: wachtgeld was niet nodig, spijt van uitspraken
Diks kreeg het wachtgeld voor haar voormalige wethouderschap in de gemeente Leeuwarden. Het ging om een bedrag van 7000 euro per jaar. Dit kwam van 2017 tot en met 2019 binnen. Het geld kwam bovenop de 115.000 euro die Diks verdiende met het Kamerlidmaatschap voor GroenLinks.

De Volkskrant onthulde het wachtgeld van de politica in november, waarna Diks werd teruggefloten door 'haar' partij. "In overleg met de fractie heeft Isabelle de regeling stopgezet en zal zij het ontvangen geld terugbetalen", liet GroenLinks toen aan de krant weten. Toch lijkt het er volgens Dijk op dat er van een terugstorting nog geen sprake is geweest.

Diks zei vorige week tegen OOG over het wachtgeld: "Dat wachtgeld: ik snap achteraf ook helemaal niet hoe dat zo heeft kunnen lopen. Dat had ik natuurlijk nooit moeten aannemen. Ik had het niet nodig, ik had het niet aan moeten aannemen. Ik heb mijn verontschuldigingen daar al meermaals voor aangeboden en dat doe ik ook nu nogmaals. Dat had ik niet moeten doen en daar heb ik ook, tot mijn grote spijt, onhandige uitspraken over gedaan. Dat had ik ook niet moeten doen. Ik loop daar ook niet voor weg."

Verblijfkosten waren terecht, Diks beloofde terugstorting
Onduidelijk is ook of Diks de verblijfskosten al heeft teruggestort. Deze kosten - zo'n 25.000 euro verspreid over twee jaar - kreeg Diks, omdat ze in Leeuwarden woonde. Maar HP/De Tijd onthulde in december dat de politica sinds januari 2018 meer in haar appartement in Den Haag verbleef. Dit kwam door ziekte, meldde Diks later.

Een onafhankelijk aangestelde integriteitsadviseur voor de Tweede Kamer oordeelde in maart dat de verblijfskosten van Diks gerechtvaardigd waren. Hierna besloot de politica - ondanks de gerechtvaardigde situatie - om het volledige bedrag terug te storten. Uit de uitspraken van Diks in het OOG-interview lijkt het er op dat die terugstorting nog moet volgen.

De verblijfskostenvergoeding is wel een ander verhaal dan het wachtgeld, zei Diks tegen OOG. "Nou, in principe had ik er recht op, maar het was verstandiger geweest als ik het niet had aangenomen. Dat vind ik van een iets andere aard." Diks hoopt met het terugbetalen dat ze de hele wachtgeld- en verblijfskostendiscussie achter zich kan laten. "En dat dit een hele vervelende situatie was die ik niet zo had moeten aanpakken."

Wanneer het kennismakingsgesprek tussen Dijk en Diks is, is nog onduidelijk.

Discussieer mee