Gemist

close

Live Radio

close
Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Spanningen in Leeuwarder noodopvang: overlast tot midden in de nacht

De noodopvang in Leeuwarden kampt met spanningen tussen Afghaanse vluchtelingen en andere, vaak mannelijke en vrijgezelle bewoners. Dat meldt de NOS. Sommige vluchtelingen ondervinden geluidsoverlast omdat anderen tot midden in de nacht gokken, tafelvoetballen en -tennissen.

Volgens vluchtelingen die de NOS heeft gesproken, betreft het vaak mannen die tot laat schreeuwen en schelden. Door het open karakter van de opvang is er niet veel privacy.

Een Afghaanse man die bij de beveiliging aangaf dat hij last had van het geluid, kreeg een zakje met oordopjes terug. Een ander vertelt dat zijn kinderen niet konden slapen en dat hij zelf wakker bleef om zijn gezin te bewaken.

Het is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)eigenlijk niet wenselijk dat gezinnen tussen vrijgezelle mannen terecht komen. Maar op dit moment kan het volgens de organisatie niet anders.

Het COA kampt met een tekort aan opvangplekken. Dat komt door de instroom van Afghanen, maar ook omdat tegelijkertijd statushouders niet kunnen doorstromen naar een woning door de krapte op de woningmarkt.

VVD Leeuwarden heeft al aangegeven vragen te gaan stellen aan burgemeester en wethouders over de situatie in de noodopvang.

Discussieer mee