U gebruikt een verouderde versie van Internet Explorer. Klik hier om een nieuwere browser te downloaden.


Gemist

close

Live Radio

close

Omroeporganisatie Leeuwarden en omstreken

Kijk live naar LEO Middelsé

Luister live naar LEO Middelsé Kijk en luister terug op LEO Middelsé

Speciale dieptereiniging zorgt voor meer stroefheid Nieuwestad

De gemeente Leeuwarden laat in de avonden en nachten van woensdag op donderdag 30/31 oktober en van donderdag op vrijdag 31 oktober/1 november de bestrating  van de Nieuwestad grondig reinigen. Uit metingen en een test blijkt dat de Chinese keien na deze speciale dieptereiniging veel stroever zijn.  De Leeuwarder PvdA maakt zich al langer zorgen over de gladheid van de Chinese keien op de Nieuwestad. Er gebeuren te veel ongelukken.

In 2017 zijn, na een eerder onderzoek, de stenen behandeld met een etsvloeistof. Hierdoor ontstaan er kleine groeven en poriën die de stenen stroever maken. Deze behandeling biedt gegarandeerd minimaal drie jaar voldoende stroefheid volgens de leverancier. Meldingen van enkele valpartijen eind september van dit jaar waren aanleiding om nader onderzoek te doen naar de stroefheid van de stenen. Uit het onderzoek blijkt dat de stenen op enkele plekken toch eerder glad zijn geworden. Met de leverancier van de in 2017 aangebrachte etsbehandeling is onderzocht hoe de gemeente Leeuwarden de stenen weer stroever kan maken.

Door vervuiling is het effect van de behandeling in 2017 verminderd en daardoor ook de  stroefheid. De leverancier heeft daarom een speciale dieptereiniging voorgesteld die het effect van de etsbehandeling – namelijk open groeven en poriën - weer ‘activeert’. Dit is inmiddels op een proefvak getest. Na de reiniging is de stroefheid gemeten en deze is aanzienlijk verbeterd.

De gemeente blijft de komende maanden regelmatig de stroefheid van de bestrating controleren. De Nieuwestad blijft open tijdens de reinigingswerkzaamheden.

Heidi Douma (44) uit Leeuwarden ging in september nog onderuit met haar scooter op de Nieuwestad in Leeuwarden. Heidi liep daarbij een complexe elleboogbreuk op en moest geopereerd worden.

Volgens Dirk Visser van de PvdA ontvangt de partij regelmatig meldingen over de te gladde bestrating op de Nieuwestad. Vooral bij regen, mist en bevriezing is dit een groot probleem, aldus Visser. Zelf ging hij ook een keer onderuit op de Nieuwestad.

 

Discussieer mee